Hlavní obsah

Guantánamo bude v provozu nejméně další čtvrt století

Guantánamo/Washington

Neblaze známá americká věznice pro teroristy Guantánamo na Kubě zůstane v provozu nejméně další 25 let. Novinářům to řekl její velitel John Ring. O tom, že armádní komplex zůstane v provozu, byl prý personál věznice zpraven ministerstvem obrany. V zařízení je nyní 41 vězňů.

Plot kolem věznice v táboře Guantánamo

Článek

„Pentagon nám zaslal zprávu, že mají v plánu nechat komplex otevřený. Že tu budeme 25 let nebo déle,“ cituje Ringa agentura AFP. Ve věznici Guantánamo jsou zadržováni lidé podezřelí z terorismu, včetně strůjců útoků z 11. září.

Spojené státy jsou kritizovány za kruté výslechové metody jako je takzvaný waterboarding, i za to, že jsou podezřelí celé roky věznění bez soudu a někdy i bez vznesení obvinění.

Obamův nesplněný slib

Bývalý americký prezident Barack Obama zavření sliboval už ve volební kampani. V roce 2009 skutečně vydal prezidentský dekret, na jehož základě měl být žalář na Kubě uzavřen. Prakticky to ale nebylo možné, protože vězně nebylo kam přesunout. Současný americký prezident Donald Trump pak Obamovu směrnici zrušil.

Ve věznici zůstává jedenačtyřicet vězňů a podle prosincové zprávy Spojených národů je nejméně jeden z nich stále mučen. V uplynulých letech Američané na Guantánamu zadržovali stovky vězňů. Provoz Guantánama stojí americké daňové poplatníky více než 450 miliónů dolarů (9,9 miliardy Kč) ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám