Hlavní obsah

Giulianimu se vzdaluje Bílý dům, i Florida upřednostnila McCaina

Novinky, CNN, rei
ORLANDO/NEW YORK
Aktualizováno

Bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani vážně klopýtl na cestě do Bílého domu poté, co v primárkách na Floridě v noci na středu získal jen třetí nejvyšší počet hlasů. Florida upřednostnila arizonského senátora Johna McCaina, za nímž skončil v závěsu někdejší senátor Massachusetts Mitt Romney. V Giulianiho případě se tak vážně snížila pravděpodobnost, že se stane příštím americkým prezidentem. CNN uvedla, že se ve středu vzdá nominace.

Článek

Rudi Giuliani bezprostředně po oznámení prvních odhadů vystoupil před svými příznivci, aby je ubezpečil, že se boje o prezidentské křeslo nevzdává. "Není konec, dokud to nebude za námi,“ řekl s tím, že bojuje rád.

"Volební boj navíc není jen bojem mezi kandidáty, nýbrž bojem za vyšší cíle. Nemůžete pokaždé vyhrát, ale můžete se pokusit jednat správně,“ dodal a pogratuloval McCainovi a dalším svým soupeřům. Stejně tak učinil Mitt Romney.

Demokratické primárky, ovšem bez zisku delegátů, vyhrála newyorská senátorka Hillary Clintonová.

Vítěz bere vše

Giulianiho pozici vystihuje nejlépe jeho výrok pronesený ještě před volbou. "Na Floridě zvítězíme a jestliže tady vyhrajeme, vyhrajeme nominaci republikánů. A pak vyhrajeme prezidentský úřad," řekl exstarosta New Yorku, který na Floridě v posledních letech žije.

CNN oznámila, že Giuliani do čtvrtka svou kandidaturu stáhne a veřejně v boji podpoří Johna McCaina.

Giuliani nevyhrál žádné z dosavadních hlasování. Florida měla být prvním skutečným testem jeho popularity, neboť Giuliani svou kampaň nezaměřil do států, kde se dosud volilo, ale soustředil se na lidnatější státy.

V případě republikánů navíc na Floridě platí pravidlo, že "vítěz získává hlasy všech delegátů", byť byl jejich počet snížen na polovinu jako trest za to, že stát vypsal volby před začátkem února. Možná právě zisk delegátů měl McCain na mysli, když řekl: "Je to poměrem hlasů těsné, nicméně sladké vítězství“.

Demokraté zvolili Clintonovou

V demokratickém táboře měla důvodem k oslavám Hillary Clintonová, svého hlavního rivala Baracka Obamu porazila s náskokem téměř 20 procent. Třetí už tradičně skončil John Edwards.

Výsledky demokratických primárek se ale do celostátního nominačního souboje vůbec nezapočítávají, protože Florida nebude mít na stranickém sjezdu koncem srpna v Denveru žádného volitele. Vedení strany tak Floridu, podobně jako Michigan, kde se volilo před dvěma týdny, potrestalo za to, že termín primárek posunulo před 5. únor.

:. Hillary Clintonováfoto: Reuters/Brian Snyder

Clintonová si ale i tak vítězství na Floridě váží. "I přesto, že jsme zde nevedli kampaň, lidé nás volili, což naznačuje, že jim na změně záleží,“ řekla v rozhovoru pro CNN. Clintonová vede také v průzkumech na celostátní úrovni, více delegátů však dosud získal Obama, a to 63 oproti 48 Clintonové.

Výsledky voleb demokratů (sečteno 99 procent hlasů)kandidát(ka)počet hlasůhlasy v procentechHillary Clintonová870 98650Barack Obama576 21433John Edwards251 56214

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám