Hlavní obsah

Frustrován Afghánistánem navrhl Trump vyhazov velitele

– Washington
Novinky, rei

Prezident Donald Trump má pochyby o vývoji v Afghánistánu, který se americká armáda snaží zabezpečit už 16 let, a přijetí nové americké strategie v zemi nabralo zpoždění. Napsala to ve středu agentura Reuters. Ta také s odkazem na nejmenované představitele uvedla, že Trump je frustrován tím, že USA v Afghánistánu „nevítězí“, a navrhl šéfům Pentagonu vyměnit velitele amerických sil v Afghánistánu generála Johna Nicholsona.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Donald Trump s ministrem obrany generálem Jamesem Mattisem

Článek

„Nevítězíme,“ stěžoval si podle zdrojů Trump během schůzky bezpečnostní rady přede dvěma týdny. Někteří přítomní prý byli „ohromeni“, když Trump v jednu chvíli ministrovi obrany generálu Jamesi Mattisovi a náčelníkovi spojených štábů generálu Josephu Dunfordovi řekl, že by měli zvážit vyhazov velitele amerických sil v Afghánistánu generála Nicholsona.

Svědkové také uvedli, že se během schůzky v Bílém domě strhla hlasitá hádka mezi hlavním Trumpovým stratégem Stevem Bannonem a poradce pro národní bezpečnost generálem Herbertem McMasterem.

Chtěl by podíl na nerostném bohatství

Prezident Trump údajně při jednání také nadnesl, že by Spojené státy měly získat podíl na nerostném bohatství Afghánistánu, jehož hodnota je odhadována na zhruba bilión dolarů (22 biliónů korun), výměnou za pomoc afghánské vládě.

Ostatní podle zprávy prezidentovi oponovali a poukazovali na to, že dokud nebude na celém území Afghánistánu bezpečno, bude potíž dostat nerosty na trh, když se opomine Írán. Stále větší část Afghánistánu však ovládají povstalci z Tálibánu.

Trump si prý postěžoval, že Číňané těžbou v Afghánistánu profitují.

Mattis, McMaster a další poradci nyní pro Trumpa připravují odpovědi v rámci své žádosti o vyslání posil do Afghánistánu. Trump sice už dříve Mattisovi odsouhlasil posílení osmitisícového amerického kontingentu o další zhruba čtyři tisíce vojáků, ale to je svázáno s přijetím nové strategie. Další schůzka se má v Bílém domě uskutečnit ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám