Hlavní obsah

Fidel Castro se cítí lépe, už zase kritizuje USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kubánský vůdce Fidel Castro, který se stále zotavuje z loňské operace, napsal první článek od loňského července, kdy dočasně předal prezidentské pravomoce jeho bratru Raúlovi. Castro v článku, který ve čtvrtek otiskl kubánský list Granma, kritizuje ekologickou politiku USA.

Článek

Castro v článku napadl amerického prezidenta George Bushe z podpory využívání zemědělských plodin k výrobě bioetanolu jako alternativního paliva pro automobily. Může to podle něj vést k úmrtí miliónů lidí hladem.

"Zlověstná myšlenka přeměňovat potraviny na palivo byla definitivně ustanovena ekonomickou linií zahraniční politiky Spojených států," konstatuje Castro.

Ačkoliv se Castro v příspěvku nezmiňuje o svém zdravotním stavu, už samotné sepsání článku naznačuje, že se zotavuje. Kubánští představitelé se o zdravotním stavu svého vůdce vyjadřují sporadicky. CIA se ještě nedávno domnívala, že Fidel Castro letos zemře. [celá zpráva] To, že Castro bojuje o život potvrdil několikrát také jeho nejbližší zahraniční spojenec, venezuelský prezident Hugo Chávez. [celá zpráva]

Další z jeho přátel, bolivijský prezident Evo Morales však před nedávnem prohlásil, že Castro se znovu chopí vlády 28. dubna. Na tento den připadá třetí výročí vytvoření Bolívarovské aliance pro Ameriku (ALBA), kterou založil společně s Chávezem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám