Hlavní obsah

FBI: Známe vraha dvou amerických novinářů

Washington

Totožnost maskovaného člena Islámského státu, který v posledních týdnech zavraždil dvojici amerických novinářů, zjistil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Ve čtvrtek to uvedl ředitel FBI James Comey. Odmítl ale identitu nebo národnost vraha zveřejnit.

Foto: Reuters TV, Reuters

Záběr z videa Islámského státu zachycující Jamese Foleyho s jeho vrahem

Článek

Novináři James Foley a Steven Sotloff zemřeli rukou muže, který na nahrávkách brutálních činů zveřejněných IS mluvil s britským přízvukem. Britská média zveřejnila řadu informací o jeho možné identitě. Podle jedné z verzí mohlo jít o bývalého londýnského rappera, podle další je muž známým vůdcem britské teroristické buňky v Sýrii.

Spojené státy nyní podle Comeyho tohoto člověka identifikovaly, bližší podrobnosti však ředitel FBI novinářům neřekl.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Záběr z videa zachycujícího konec Stevena Sotloffa

Hnutí Islámský stát vraždy oba Američanů označilo za odvetu za americké letecké operace proti islamistům v Iráku. Pentagon v reakci na nebezpečí představované IS tento týden zahájil bombardování pozic extremistů rovněž v Sýrii.

Počet Američanů, kteří v současnosti v této zemi po boku radikálů bojují, se pohybuje okolo desítky, neboť řada lidí, kteří v minulých letech odjeli posílit řady extremistů na Blízký východ, se vrátila do Spojených států, oznámil ve čtvrtek Comey. Někteří z nich byli podle šéfa FBI zatčeni, jiní jsou pod dohledem.

Ministr obrany Chuck Hagel přitom ještě začátkem září uvedl, že v řadách IS může bojovat až stovka lidí s americkými pasy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám