Hlavní obsah

FBI vyšetřuje nejméně 18 nezveřejněných kontaktů Trumpova okolí s Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká FBI prověřuje nejméně 18 nezveřejněných telefonických nebo e-mailových konverzací bývalého poradce prezidenta Donalda Trumpa Michela Flynna a dalších jeho poradců s ruskými zástupci napojenými na Kreml. Tyto kontakty byly uskutečněny během loňské předvolební kampaně. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Všechny dosud nezveřejněné kontakty proběhly mezi dubnem a listopadem loňského roku. Šest z nich popsaly tři anonymní zdroje z administrativy jako telefonáty ruského velvyslance Sergeje Kisljaka s Trumpovými poradci včetně Flynna, jehož prezident po nástupu do Bílého domu jmenoval svým hlavním bezpečnostním poradcem, ale o necelý měsíc později ho musel odvolat kvůli jeho kontaktům s Rusy během kampaně.

Reuters uvedl, že se diskuse soustředily na témata nápravy americko-ruských ekonomických vztahů narušených sankcemi, spolupráce v boji proti Islámskému státu v Sýrii a zadržování rostoucího vlivu Číny.

Jedním z ruských kontaktů měl být proruský ukrajinský oligarcha a politik Viktor Medvědčuk. Ruský prezident Vladimir Putin je kmotrem jeho dcery. Medvědčuk však pro Reuters popřel, že by byl ve spojení s někým z Trumpova volebního štábu.

Flynn mohl porušit zákon

Podle zprávy se komunikace ruského velvyslance Kisljaka s Flynnem zintenzivnila po volbách, z nichž 8. listopadu vzešel vítězně Trump. Oba protagonisté se měli domlouvat na vytvoření komunikačních kanálů mezi Kremlem a nově zvoleným americkým prezidentem. Podle zdrojů mohl Flynn, proti němuž je vedeno vyšetřování, porušit zákon a obejít bezpečnostní pravidla.

Bílý dům zatím zprávu nekomentoval a ruské velvyslanectví ve Washingtonu komentář odmítlo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám