Hlavní obsah

FBI potvrdila stíhání Snowdena za vyzrazení tajného programu

Washington/Peking

Ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robert Mueller ve čtvrtek potvrdil, že bývalý zaměstnanec americké rozvědky Edward Snowden je trestně stíhán za prozrazení tajných programů sledování internetu. Snowden se teď skrývá na neznámém místě v Hongkongu, avšak Čína ve čtvrtek uvedla, že nemá o Američanovi žádné informace.

Foto: Novinky

Článek

"Tyto úniky informací způsobily značné škody naší zemi a naší bezpečnosti. Podnikneme všechna nezbytná opatření, abychom tuto osobu povolali k odpovědnosti," řekl Mueller při slyšení ve Sněmovně reprezentantů, aniž by Snowdena přímo jmenoval. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemůže uvést další podrobnosti.

Sdílnější přitom nejsou ani čínské úřady. "Je mi líto, ale v tuto chvíli vám k této záležitosti nemohu poskytnout žádné informace," sdělila na pravidelné tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. Americké úřady o Snowdenovo vydání zatím nepožádaly.

Bývalý technik amerických tajných služeb Snowden se v neděli přiznal, že předal médiím informace o programu, v jehož rámci americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) a úřad FBI sbírají miliony údajů o telefonické a internetové komunikaci. Tato odhalení vyvolala ostrou debatu, zda americká vláda v boji proti terorismu nepřekračuje přípustné hranice špehování.

Šéf FBI ve čtvrtek tvrdil, že program shromažďující údaje o telefonickém volání v USA by umožnil dopadnout rovněž účastníky teroristických útoků z 11. září 2001, kdyby fungoval ještě dříve než od roku 2006.

Reklama

Související články

Uprchlík Snowden by mohl skončit v Rusku

Devětadvacetiletému Američanovi Edwardu Snowdenovi, který se v Hongkongu skrývá poté, co vyzradil program sledování lidí po celém světě, by mohlo pomoct Rusko....

Výběr článků

Načítám