Hlavní obsah

FBI pátrá po dalším Uzbekovi, Saipov byl obviněn z terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) pátrá v souvislosti s úterním atentátem na newyorském Manhattanu po druhém Uzbekovi, kterého chce vyslechnout, napsala agentura AFP. Má jít o dvaatřicetiletého muže jménem Mukhammadzoir Kadirov.

Foto: Handout, Reuters

FBI pátrá po Mukhammadzoirovi Kadirovovi.

Článek

Uzbek Sajfulláh Saipov byl mezitím obviněn z terorismu. Obžalobu si vyslechl přímo u soudu, kam byl přivezen z nemocnice na kolečkovém křesle s pouty na rukou i nohou.

Agentura Reuters s odkazem na zdroje blízké vyšetřování napsala, že Saipov plánoval rozsáhlejší útoky, při nichž mělo přijít o život podstatně více lidí. Měl to sdělit vyšetřovatelům během výslechu v nemocnici. Současně požádal, aby si mohl pověsit v nemocničním pokoji vlajku Islámského státu.

Americká vláda v této souvislosti nevylučuje, že přidá Uzbekistán na seznam zemí vystavených zákazu migrace do USA, uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. „Možná je to možnost, kterou zkoumáme, ale není to nic, co bychom bezprostředně vyhlásili. Ale rozhodně to nemůžeme vyloučit,” řekla.

Dodala, že Saipov by mohl být úředně označen za „nepřátelského bojovníka”, což je předpoklad pro odeslání do věznice na americké základně v kubánském Guantánamu.

Saipov v úterý na newyorské stezce pro pěší a cyklisty zabil pronajatou dodávkou osm lidí a 11 dalších zranil. Mezi mrtvými je podle úřadů pět Argentinců a Belgičanka, identita ostatních známa není.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám