Hlavní obsah

Exploze parovodu vyděsila New York, jeden člověk zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Jeden člověk zahynul a dvacet šest jich bylo zraněno, když se ve středu večer roztrhl v newyorském Manhattanu parovod. Dva lidé jsou v nemocnici v kritickém stavu. Exploze parovodu u výměníku způsobila paniku, lidé se obávali teroristického útoku, ten ale úřady záhy vyloučily.

Článek

Parovod se roztrhl ve středu v 17:56 (23:56 SELČ) místního času poblíž křižovatky 41. ulice s Lexicon Avenue. Gejzír páry a nahnědlé vroucí vody stříkal do výše 36 metrů. Vzduchem také létalo vroucí bahno. Na místě exploze vznikl šestimetrový kráter.

Do jámy se propadlo několik vozidel. Žádná z okolních budov se nezřítila, ale jednu musejí prozkoumat statici. Na místě zůstal také malý školní autobus s vyraženými okny a dveřmi.

"Země se třásla pod nohami," uvedl policejní komisař Paul Browne.

Panika mezi Newyorčany

"Viděli jsme stovky a stovky lidí utíkajících pryč Třetí avenue. Křičeli a plakali," řekla reportérka televize Court TV Adaora Udojiová. Podle ní byl také slyšet sykot.

"Seběhli jsme 43 poschodí, mysleli jsme si, že zemřeme," řekla agentuře Reuters Megan Fletcherová, která pracuje v Chrysler Building. "Vypadalo to, jako když se řítily věže Světového obchodního centra. Bylo to hrozné," dodala.

Do jámy se propadl automobil. Foto ČTK/AP

Jediná oběť zemřela na infarkt. Dalších 22 lidí bylo ošetřeno v nemocnicích, dva jsou v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče.

Do parovodu se dostala studená voda

Na místě zasahovalo asi 200 hasičů a záchranářů a zamířil tam i starosta města Michael Bloomberg.

"Není důvod věřit, že jde o něco jiného než o selhání infrastruktury," řekl poté na tiskové konferenci, kde vyloučil teroristických útok. K příčině nehody na potrubí z roku 1924 uvedl, že se "do potrubí dostala studená voda, která způsobila explozi". Buď šlo o dešťovou vodu, nebo o vodu unikající z jiného protrženého potrubí.

Podíl však mohl mít i lidský faktor. Z potrubí celý den unikala pára, ale zaměstnanec firmy ConEdison, který se vydal na inspekci potrubí, nic nezjistil.

Přestože nešlo o teroristický útok, musela být oblast uzavřena a evakuován byl i mrakodrap Chrysler. Panují obavy, že do vzduchu unikl azbest.

Policie uzavřela přilehlé ulice a nechala uzavřít rovněž velké nádraží Grand Central. Některé linky metra nejezdí nebo byly přesměrovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám