Hlavní obsah

Epsteinově družce hrozí 80letý trest

Před newyorským soudem v pondělí začal ostře sledovaný proces s Ghislaine Maxwellovou (59), která čelí obvinění, že pomáhala dohazovat nezletilé dívky pro finančníka Jeffreyho Epsteina (†66).

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

V pondělí začal v New Yorku soud s Ghislaine Maxwellovou, expřítelkyní Jeffreyho Epsteina.

Článek

Britka je přitom za mřížemi už od loňského léta, soud totiž opakovaně odmítl její žádost o propuštění na kauci. Někdejší partnerka i zaměstnankyně Epsteina, který dle úřadů v roce 2019 spáchal sebevraždu ve vazbě, odmítá veškerá obvinění.

Ta se týkají období mezi lety 1994 až 2004. Čtyři ženy, které Maxwellovou nařkly, že asistovala u toho, když je Epstein coby mladistvé dívky sexuálně zneužíval, budou vypovídat přímo před soudem. „Čekala jsem na tenhle okamžik 26 let,“ napsala na Twitteru Maria Farmerová (51), jedna z údajných obětí.

Policie ukončila vyšetřování prince Andrewa kvůli sexuálnímu napadení

Evropa

Dcera Roberta Maxwella, někdejšího mediálního magnáta s československými kořeny, čelí celkem šesti různým obviněním. Pokud ji porota uzná vinnou, hrozí jí až osmdesátiletý trest vězení. Očekává se, že proces potrvá zhruba šest týdnů. Rodina Maxwellové už nyní označuje proces za neférový a opakovaně si stěžuje na podmínky vazby.

Proces budí značnou pozornost i kvůli Epsteinovým blízkým vazbám na řadu vlivných osob, včetně britského prince Andrewa (61) či amerického exprezidenta Billa Clintona (75).

Zadala si Heidi Klumová s predátorem Epsteinem?

Zahraniční

Vypovídat ale tentokrát nebude Virginia Guiffreová Robertsová (38), která dříve přišla s obviněním, že ji americký finančník coby sedmnáctiletou přinutil k sexu s vévodou z Yorku, podotkl britský list The Daily Telegraph.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám