Hlavní obsah

Epidemii chřipky doprovází v USA šíření nového kmene noroviru

Novinky, pst

Epidemii chřipky doprovodil v USA letos v lednu nový kmen noroviru, který způsobuje silné žaludeční potíže provázené bolestmi břicha, zvracením i silným průjmem. Nákaza, která se šíří dotykem nebo kapénkovou infekcí, se tam dostala z Austrálie.

Foto: Profimedia.cz

Norovirus

Článek

"V letošním roce se šíření noroviru shoduje s počáteční kulminací chřipkové sezóny," citoval tento týden list USA Today epidemiologa Arona Halla z Centra pro kontrolu a prevenci chorob (CDC). Někteří lidé norovirus mylně považují za "střevní chřipku," ale kromě načasování tam podle Halla žádná spojitost mezi nimi není.

Zatím není jisté, zda je nový kmen více infekční, nebo je průběh nemoci silnější. Nový kmen však většinou přináší větší riziko šíření nemoci v populaci, protože lidé mu ještě nebyli vystaveni a chybí jim obranné látky. Onemocnění norovirem se v USA objevují od listopadu do března s kulminací v lednu. Odhaduje se, že každoročně se jím nakazí 21 miliónů Američanů a z nich mu podlehne na 800 osob.

Letošní působení noroviru společně s chřipkou může navíc zvýšit pro oslabené jedince riziko fatálních následků průběhu onemocnění. Lékaři varují, že virus je velmi infekční a nejlepší ochranou je důsledné mytí rukou. CDC pak v případě možné kontaminace zdrojů pitné vody doporučuje její chlorování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám