Hlavní obsah

Edwards odstoupil z amerických prezidentských primárek

Novinky, CNN, The Washington Post
WASHINGTON
Aktualizováno

Demokrat John Edwards se vzdal dalšího boje o nominaci za demokratickou stranu do podzimních prezidentských voleb v USA. Ve středu to prohlásil na předvolebním shromáždění v New Orleansu.

Článek

„Pro mě nastal čas, abych odstoupil," řekl John Edwards, který ve všech čtyřech dosavadních primárkách a předvolebních shromážděních končil na třetím místě za Hillary Clintonovou a Barackem Obamou. Ani průzkumy mu nedávaly větší šanci.

Dosavadní výsledky demokratických kandidátů
státvítěz
IowaObama
New HampshireClintonová
NevadaClintonová
Jižní KarolínaObama
Clintonová získala nejvíce hlasů i v Michiganu a na Floridě, kde se ale nevedla kampaň. Státy přesunuly primárky na dřívější termín a za trest se nemohou účastnit demokratického sjezdu, který rozhodne o nominaci.

Edwards zatím nepodpořil žádného ze dvou zbylých demokratických kandidátů. Blíže má ke Clintonové. Odmítl také předpovědět, kdo nakonec usedne do křesla prezidenta, ale řekl, že to bude demokrat.

Ve stínu rakoviny

Edwards neměl tolik prostředků na kampaň jako jeho dva úspěšnější konkurenti, i když si vydělal jako právník milióny. Současně má rodinné problémy, protože jeho žena trpí rakovinou. Loni v březnu dvojice oznámila, že rakovina prsu, o niž byla přesvědčena, že se z ní Elizabeth vyléčila, udeřila znovu. Nadále však muže v kandidatuře podporuje. I při projevu v New Orleansu, kde má Edwards hovořit o chudobě, bude stát po jeho bodu.

John Edwards se svou ženou Elizabethfoto: Reuters/Jim Young

Právě v New Orleansu zahájil před třinácti měsíci Edwards boj o nominaci. Zaměřil se na otázky znovuvybudování města poničeného hurikánem Katrina. Podle něj město symbolizuje skutečnost, že Washington neslyší nářek potřebných.

I na posledním mítinku hovořil o chudobě. "Tisíce lidí spí pod mostem nebo v nouzových přístřeších. Jejich případ je i náš případ, jejich boj je i náš boj, jejich sny jsou našimi sny," řekl na závěr vystoupení..

Edwards přišel s řadou politických idejí, které jeho úspěšnější rivalové převzali. Jako první přišel s plánem zajištění zdravotní péče pro všechny, jako první vyzval Kongres, aby přestal uvolňovat peníze na válku v Iráku a vytáhl do boje proti lobbistům, kteří mají podle něj moc velkou moc. Od roku 2004, kdy poprvé usiloval o nominaci a prohrál s Johnem Kerrym, se značně radikalizoval.

Právě před čtyřmi lety ovšem jeho kampaň narušilo zjištění, že jeho žena má rakovinu prsu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám