Hlavní obsah

Na USA se řítí dva hurikány najednou. To jsme tu ještě neměli, strachuje se Louisiana

Novinky, ČTK, bož

Tropická bouře Marco v neděli zesílila na hurikán. Vítr dosahuje rychlosti 120 kilometrů v hodině. Na jih USA hurikán dorazí v pondělí. Aby toho nebylo málo, za hurikánem postupuje ještě tropická bouře Laura. I ta by mohla zesílit v hurikán. Oba hurikány navíc krátce po sobě dorazí do amerického státu Louisiana.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek bouře Laura nad severním Atlantikem z 21. srpna

Článek

„Toto je něco, co jsme tu ještě neměli, dva očekávané hurikány v našem státě tak blízko za sebou,” uvedl guvernér Louisiany John Bel Edwards a vyzval Bílý dům, aby vyhlásil v oblasti federální stav nouze.

„Možná nebude čas obnovit dodávky elektřiny mezi těmi dvěma bouřemi,” dodal.

Podle meteorologické služby AccuWeather, kterou citoval americký deník USA Today, zažil Mexický záliv dvě takové bouře v rychlém sledu pouze dvakrát – v září 1933 a v červnu 1959.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek bouře Laura nad severním Atlantikem z 21. srpna

„První z tropických bouří Marco míří z prostředka Mexického zálivu na pobřeží Louisiany – v pondělí večer by měla zesílit na hurikán první kategorie a v úterý zasáhnout pobřeží poblíž New Orleans,” komentovala pro Novinky hurikánové dění Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

„Druhá tropická bouře Laura je nad Haiti. Během pondělí bude postupovat po kubánském pobřeží a po dalším zesílení bude postupovat po stejné dráze jako Marco – na Louisianu – tu by měla zasáhnout jako hurikán kategorie 2 během čtvrtečního dne,” upřesnila.

Nebezpečné spojení

„I přes to, že se oba z hurikánů budou ze Saffirovy-Simpsonovy stupnice dosahovat prvních dvou kategorií, nebude se tedy jednat o nejničivější hurikány, kvůli tomu, že se sebou postoupí v rychlém sledu – hrozí vysoké riziko záplav z přívalových dešťů,” upozornila meteoroložka.

Hurikány, u kterých rychlost větru přesahuje 118 kilometrů za hodinu, a tropické bouře jsou mohutné vzdušné turbíny poháněné teplým vzduchem stoupajícím z ohřátých oceánů. Jejich sezóna trvá od června do října, kdy se voda opět začne ochlazovat.

„Nejničivější hurikán 21. století - hurikán Katrina, který se zformoval 23. srpna 2005 a způsobil obrovské škody na jihu spojených států. Rychlost větru nad mořem dosahovala 280 km/h, nad pevninou 250 km/h,” připomněla Honsová.

Na Haiti zemřela desetiletá dívka

Tropická bouře Laura zasáhla o víkendu Portoriko, Dominikánskou republiku a Haiti, kde kvůli ní zemřela desetiletá dívka, když na ni spadl strom.

Hurikán Marco je v americkém státě Louisiana očekáván v pondělí odpoledne (pozdě večer SELČ), uvedla televizní stanice CNN.

Ve středu večer či ve čtvrtek ráno za ní dorazí na jihoamerické pobřeží, do Lousiany či poblíž, tropická bouře či hurikán Laura.

Stav nouze už vyhlásil americký prezident Donald Trump v sobotu na Portoriku, které téhož dne zasáhla Laura a zároveň mírné zemětřesení.

Reklama

Související články

K Floridě se řítí hurikán Isaias

Úřady amerického státu Florida kvůli blížícímu se hurikánu Isaias uzavřely pláže, přístaviště, parky a golfová hřiště. Floridský guvernér Ron DeSantis vyzval...

Výběr článků

Načítám