Hlavní obsah

Družice se vydala k Jupiteru, dorazí tam za pět let

– Mys Canaveral • Aktualizováno

Americká družice Juno v pátek v 18:25 SEČ odstartovala na svou zhruba šestiletou misi, jejíž hlavní náplní je prozkoumat složení a magnetické pole největší a patrně nejstarší planety naší sluneční soustavy, jíž je Jupiter. Pět let sondě zabere cesta k Jupiteru, kolem něhož pak má zhruba rok obíhat.

Článek

Na konci mise se sonda zřítí do atmosféry planety, která patří mezi takzvané plynné obry.

Nosná raketa Atlas 5 se sondou Juno se vznesla z floridského mysu Canaveral.

Půjde o dosud nejvzdálenější vesmírnou misi zařízení, které je poháněno sluneční energií. Sondu s třemi solárními panely čeká po odpoutání od nosné rakety pouť daleká 3,2 miliardy kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA plánuje cestu k JupiteruVideo: Reuters

Sonda má zkoumat obsah vody v atmosféře planety a zjistit, zda má Jupiter pevné jádro. Kromě toho bude Juno měřit obrovské magnetické pole kolem pólů planety a tamní silnou radiaci.

Jupiter je pátou a největší planetou naší sluneční soustavy. Vešlo by se do něj 318 Zemí. Svrchní atmosféru planety tvoří z 90 procent vodík, zbytek helium. Jupiter nemá pevný povrch, ale není vyloučeno, že má tvrdé jádro.

Jupiter je zřejmě první planetou, která se utvořila po vzniku Slunce, takže obsahuje obrovské množství materiálu z počátků sluneční soustavy. Proto je pro vědce tak zajímavý. K Jupiteru nebo jeho měsícům se od 70. let minulého století přiblížilo osm sond.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám