Hlavní obsah

Doživotí za osmnáctileté věznění unesené americké dívky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornští manželé, kteří v roce 1991 unesli jedenáctiletou Jaycee Lee Dugardovou a přes 18 let ji zadržovali, byli ve čtvrtek odsouzeni na doživotí, uvedla BBC. Garrido s unesenou Dugardovou, kterou znásilnil, zplodil dvě děti, jež nyní mají 13 a 16 let. Oba obvinění se už v dubnu přiznali a zřekli se práva na odvolání.

Článek

Šedesátiletý Phillip Garrido byl za únos a znásilnění odsouzen na doživotí, podmínečně propuštěn by mohl být nejdříve za 431 let. Jeho manželka, pětapadesátiletá Nancy Garridová, od soudu odešla také s doživotním trestem, podmínečně propuštěna může být za 36 let.

Jedenatřicetiletá Dugardová poprvé veřejně vystoupila. Rozhodnutí soudu přítomna nebyla. V prohlášení uvedla: „Rozhodla jsem se tam dnes nebýt, protože jsem odmítla ztratit jedinou další sekundu svého života v jeho přítomnosti. Po 18 let jsem nesnášela každou vteřinu každého dne. Ukradl jste mně a mé rodině život."

Případ únosu a mnohaletého věznění šokoval Spojené státy v roce 2009, kdy byla Dugardová zachráněna i s dcerami. Předtím musela žít léta v zajetí izolována od okolního světa. Její únosci, kteří se jí zmocnili ve městě South Lake Tahoe, ji zadržovali v chatrčích a stanech na zahradě svého domu. Nepustili ji do školy ani k doktorovi. [celá zpráva]

Za své utrpení dostala Dugardová v roce 2009 od státu Kalifornie odškodnění ve výši 20 miliónů dolarů (v tehdejší době asi 410 miliónů korun). [celá zpráva]

Stát selhal při kontrole Garrida, který byl veden jako sexuální násilník poté, co si odseděl trest za znásilnění. Byl dokonce vyřazen ze seznamu nebezpečných zločinců. U kurátorů nevzbudilo ani podezření, že se u Garrida vyskytuje neznámá mladá žena. [celá zpráva]

Nedávno Dugardová dokončila práce na pamětech nazvaných A Stolen Life (Ukradený život), v nichž líčí, jak žila a co cítila, než byla objevena. Vyjít by měly 12. července, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám