Hlavní obsah

Dospívá generace, která už nepamatuje vyhlášení války západní civilizaci

Novinky, jem

Patnáct let po útocích z 11. září, které změnily západní společnost a předznamenaly válku euro-amerického světa s islámským terorismem, usedají v Americe do středoškolských lavic studenti, kteří zlomový moment moderních dějin neprožili. Mnozí z nich ani nevědí, k čemu v roce 2001 v USA došlo. Útoky Al-Káidy jsou pro ně jen další látkou k učení, podobně jako například útok na Pearl Harbor.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amerika si připomíná 15 let od útoků 11. záříVideo: Reuters

 
Článek

„Zeptala jsem se svých dětí, co se stalo 11. září. Jedno z nich se přihlásilo a ptalo se, jestli to nemá něco společného s bombami v autech, nebo tak něco. Moji žáci se narodili v roce 2005 a o 11. září nemají ponětí,“ řekla rádiu KTTS Marry Huffmanová, učitelka sociálních studií ze Severní Karolíny.

Jedenáctiletí žáci mají na to, aby probrali moderní historii, ještě čas. Problém je v tom, že o teroru, při němž islámští radikálové před patnácti lety povraždili tři tisíce Američanů, často nic nevědí ani o šest let starší studenti středních škol. A to ani ve Washingtonu, kde jedno z unesených dopravních letadel zaútočilo na Pentagon.

Rodiče nevědí, jak o 11. září mluvit

„V podstatě o tom nic nevědí, mají jen mlhavou znalost. Myslím, že někteří rodiče nevědí, jak o tom s dětmi mluvit a nechávají to na učitelích, s tím, že oni vědí nejlépe, jak to studentům vysvětlit,“ domnívá se Kevin Fox, učitel s dvacetiletou praxí.

Pedagogové, oslovení americkými médii, se shodují, že nejpůsobivější jsou záběry z tehdejšího televizního zpravodajství.

Foto: Profimedia.cz

Následky teroristických útoků z 11. září

„Pouštím jim klipy, které ukazují, jak překvapení a šokovaní byli reportéři. Sledujeme, jak se hroutí v slzách, pozorujeme strach v jejich očích a pak mluvíme o tom, jak by se ve stejné situaci cítili sami studenti,“ popsal Fox rádiu KTTV.

Zhroutil se nám svět

Novinářka Ana-Sophia Guerreirová 11. září 2001 v okamžiku, kdy k útokům došlo, sama seděla v lavici v jedné ze středních škol na předměstí New Jersey. V článku, publikovaném na serveru Elite Daily, se pokusila popsat, jak útoky Al-Káidy poznamenaly její generaci.

Foto: Profimedia.cz

Světové obchodní centrum v New Yorku po nárazu uneseného dopravního letounu.

Pro tehdy čtrnáctiletou dívku a její vrstevníky v USA se během jediného dne zhroutily do té doby samozřejmé jistoty.

„Sledovali jsme, jak rodiče najednou ztratili výraz jistoty, který kvůli nám obvykle nasazovali. Byli jsme svědky toho, že všichni v Americe najednou upadli do bezmocného zmatku,“ popsala Guerreirová první hodiny po útocích.

„Něco takového má země nezažila od útoku na Pearl Harbor. Příslušníci naší generace se ale s takovou zranitelností a strachem tváří tvář setkali poprvé v životě...většina z nás až do 11. září na vlastní oči nikdy neviděla fyzické nebo psychické utrpení. Do té doby jsme nikdy nepocítili skutečný strach a neviděli zlo u našich domovů. Zčista jasna jsme byli zasvěceni do toho, jak drasticky a nesmírně se věci mohou změnit,“ vzpomíná dále americká novinářka na deziluzi, kterou prožila před patnácti lety.

Teror z 11. září prý její generaci uštědřil krutou lekci z toho, jak křehký je lidský život.

Anketa

Pamatujete si, co jste dělal/a 11. září 2001?
Ano
90,8 %
Ne
7,1 %
Nebyl/a jsem na světě
2,1 %
Celkem hlasovalo 7066 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám