Hlavní obsah

Domorodé ženy protestovaly v Brazílii proti prezidentovi a jeho politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centru hlavního města Brazílie protestovaly v úterý zhruba tři tisíce domorodých žen proti prezidentovi Jairu Bolsonarovi a jeho záměru otevřít rezervace domorodců pro těžbu, napsala agentura AFP. Demonstrantky měly na sobě tradiční oděvy s pery a také luky s šípy a různé hudební nástroje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii demonstrovaly domorodé ženy proti BolsonaroviVideo: Reuters

 
Článek

„Oni domorodým lidem vyhlašují válku. My nemůžeme přijmout genocidní politiku vlády, zabráníme tomu, aby byla zase prolévána krev našich lidí,“ provolávala jedna z žen do amplionu.

Bolsonaro byl podle AFP zvolen s podporou mocné velkopodnikatelské agrární lobby. Oblasti vyhrazené původnímu obyvatelstvu zamýšlí otevřít těžebnímu průmyslu a velkým vlastníkům půdy pod záminkou začlenění domorodých obyvatel do většinové společnosti tak, aby „nežili jako v zoo“.

Jiná demonstrantka, 22letá studentka ze severovýchodu země, připomněla, že od Bolsonarova nástupu do funkce se zrychluje tempo odlesňování. Podle Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) letos v červenci pralesy mizely asi čtyřikrát vyšším tempem, než ve stejném měsíci loni.

V Brazílii žije zhruba 800 tisíc původních obyvatel ve 450 domorodých teritoriích, která zabírají asi 12 procent území státu. Většina z rezervací leží v oblasti amazonského deštného pralesa, kde žijí i lidé, kteří dosud nepřišli do kontaktu s civilizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám