Hlavní obsah

Dno Mexického zálivu pokrývá ropa a mrtvé organismy

Washington

Ropná havárie na plošině v Mexickém zálivu „zničila“ život při mořském dně, uvedla na vědecké konferenci ve Washingtonu Samantha Joyeová z univerzity v Georgii, která měla možnost dna se svými kolegy zkoumat. Na dně podle ní leží místy až deset centimetrů silná vrstva ropy a mořských živočichů.

Článek

„Dopad na biocenózu (všechny živočišné a rostlinné organismy) je zničující. Ten dopad je podstatný a slovem podstatný myslím, že (organismy) byly v podstatě zabity,“ řekl Joyeová stanici BBC. Joyeová upozornila, že náprava potrvá až deset let.

Organismy na mořském dně okysličováním usazenin a další činností ovlivňují život i blíže k hladině. Jejich absence tedy podle Joyeové bude mít v dlouhodobém horizontu dopad na život v celém zálivu, a tedy i na živočichy, které se dostanou na talíře lidí.

Joyeová v té souvislosti odmítla únorovou zprávu správce kompenzačního fondu společnosti British Petroleum, která plošinu u pobřeží Lousiany provozovala. Kenneth Feinberg tvrdí, že se záliv do dvou let zregeneruje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám