Hlavní obsah

Dívku navzdory mozkové smrti lékaři zatím odpojit nesmějí

– Oakland

Soud v Kalifornii prozatím zakázal lékařům odpojit od přístrojů třináctiletou Jahi McMathovou, ačkoliv lékaři uvádějí, že její mozek je už dva týdny mrtvý. Proti odpojení od dýchacích přístrojů jsou z náboženských důvodů Jahini rodiče. O soudním rozhodnutí informovala agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Jahi McMathová

Článek

Jahi na počátku měsíce podstoupila zákrok odstranění krčních mandlí. Nastaly ale vážné komplikace, načež musela být připojena k dýchacím přístrojům a vyživovací trubici.

Soud původně stanovil, že dívku mají odpojit od přístrojů 30. prosince. Nově má ale zůstat připojena k zařízení přinejmenším do příštího úterý.

„Je to tragédie, která byla odložena o další týden," citovala ČTK komentář mluvčího nemocnice.

Usilují o převoz do New Yorku

Rodiče odmítají tvrzení, že je dcera mrtvá, i když lékaři shledali, že u ní 12. prosince nastala mozková smrt. „Navzdory tomu, co říkají, vím, že je živá. Když se jí dotknu, je teplá, odpovídá na můj dotek,” řekla matka dívky Nailah Winkfieldová.

Foto: Norbert von der Groeben, Reuters

Dívčina matka Nailah Winkfieldová

Otec s matkou se dožadují dalších vyšetření, matka argumentuje, že odpojení od přístrojů je proti jejím náboženským zásadám, takže porušením jejích práv. Rodina v pondělí podala u okresního soudu na severu Kalifornie žalobu, kterou chce pozdržet nařízené odpojení dívky od přístrojů udržujících její plíce a srdce v činnosti o více než dva týdny.

Rodina chce, aby byla Jahi převezena k další léčbě do New Yorku. Peníze na převoz už od dárců získala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám