Hlavní obsah

Desítky mrtvých po nepokojích v ekvádorské věznici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při násilnostech ve věznici v ekvádorském Guayaquilu zemřelo v noci na sobotu 58 trestanců, informovala o tom agentura AFP a místní média. Podle nich to potvrdil na tiskové konferenci místní guvernér. Koncem září v téže věznici, která je největší v Ekvádoru, zemřelo při střetech gangů 118 lidí.

Foto: Jose Sanchez, ČTK/AP

Vyšetřovatelé na místě nepokojů

Článek

Guvernér provincie Guayas Pablo Arosemena v sobotu novinářům sdělil, že při násilnostech ve věznici na předměstí Guayaquilu zemřelo 58 trestanců a dalších 12 vězňů utrpělo zranění. Střety se odehrály v pavilonu číslo dvě, v němž je umístěno asi 700 trestanců.

Násilnosti vypukly ve věznici ve druhém největším ekvádorském městě pozdě večer. Někteří z vězňů podle deníku El Comercio už v noci a časně ráno přes sociální sítě o události informovali a žádali o pomoc. Před věznicí se ráno shromáždili příbuzní trestanců, zejména ženy, které křičely na policisty a stěžovaly si na nedostatečnou ochranu svých blízkých, zatímco do věznice přijížděly sanitky.

Na Twitteru se objevilo i video, na němž je vidět vnitřek věznic, včetně chodby se zkrvavenou podlahou.

V přeplněných ekvádorských věznicích jsou nepokoje časté, obvykle jde o střety různých gangů. Koncem září při takových násilnostech zemřelo ve věznici v Guayquilu 118 trestanců. Při únorových násilnostech zemřelo 80 vězňů.

Ekvádorská vláda minulý měsíc posílila ostrahu věznic o několik tisíc policistů. Ulehčit přeplněným věznicím by měla také milost pro asi dva tisíce odsouzených.

Při požáru v indonéském vězení zemřelo 41 trestanců

Zahraniční

V Ekvádoru je nyní na 40 000 vězňů, přičemž kapacita zařízení je asi o 10 000 menší. Asi 8350 vězňů je ve věznici v Guayaquilu, kde v noci na dnešek vypukly násilnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám