Hlavní obsah

Denuklearizace Koreje je marná vidina, připustil šéf amerických tajných služeb

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Snaha Spojených států přimět Severní Koreu k tomu, aby se vzdala svého programu jaderného zbrojení, že „zřejmě marná snaha“. V úterý to během svého projevu na půdě Rady pro mezinárodní vztahy v New Yorku řekl šéf amerických tajných služeb James Clapper. Jak upozornila stanice BBC, jedná se o výjimečné přiznání, že Washington nemusí svého dlouhodobého cíle denuklearizace v Koreji dosáhnout.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Šéf amerických tajných služeb James Clapper

Článek

Clapper označil vládu severokorejského vůdce Kim Čong-una za paranoidní. Režim podle něj spatřuje v jaderných zbraních prostředek svého přežití. „Tudíž představa, že se vzdají svých jaderných kapacit, ať už je to cokoliv, je pro ně nepřijatelná,“ poznamenal Clapper.

Spojené státy podle něj mohou doufat spíše jen v omezení jaderného programu KLDR, k čemuž by mohly pomoci ekonomické pobídky.

Foto: KCNA/File Photo, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli

Nic se nemění, tvrdí diplomacie

Americké ministerstvo zahraničí však v reakci uvedlo, že nadále usiluje o obnovení šestistranných mezinárodních rozhovorů o severokorejském jaderném programu, které KLDR ukončila v roce 2009.

Severní Korea v září uskutečnila svůj pátý a dosud nejsilnější jaderný výbuch. Ve vývoji nukleárního a raketového programu pokračuje navzdory letitým a přísným mezinárodním sankcím. USA se proto rozhodly poskytnout Jižní Koreji protiraketový systém THAAD. Jeho umístění se plánuje v blízké době.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Výběr článků

Načítám