Hlavní obsah

Demokratka odstoupila z Kongresu kvůli bisexuálním vztahům

– Washington

Americká demokratická zákonodárkyně Katie Hillová rezignovala na křeslo v Kongresu po odhalení svého sexuálního života a zveřejnění intimních fotografií. Dvaatřicetiletá Katie Hillová se cítí být obětí „pomlouvačné kampaně”. Svou rezignaci zdůvodnila tím, že chce zabránit tomu, aby byl její případ zneužit kvůli nynější krizi v USA.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Kongresmanka Katie Hillová na archivním záběru

Článek

Kampaň podle Hillové diriguje její manžel, se kterým se právě rozvádí, a vedou ji pravicová média a republikánští oponenti. Požádala policii, aby vyšetřila, kdo nese odpovědnost za zveřejnění jejích obnažených snímků bez jejího souhlasu, uvedla agentura AFP.

Hillová se rozhodla bojovat proti internetovému obtěžování, aby její případ neodradil jiné mladé ženy od vstupu do politiky.

Bisexuálně orientovaná Hillová byla zvolena loni v listopadu ve volebním obvodu v Kalifornii, který až dosud ovládali republikáni. Byla považována za výraznou postavu v nastupující mladé gardě demokratů. Ale před deseti dny konzervativní média zveřejnila články vytýkající Hillové, že loni a předloni udržovala vztah s mladou členkou svého volebního štábu, a to společně se svým manželem. Stejná média jí také přisoudila vztah s jejím asistentem.

Hillová první vztah přiznala, druhý ale popřela. Přesto oznámila, že hodlá odstoupit. „Nechci napomoci ke zneužití (mého případu) během nynější ústavní krize,” vysvětlila v narážce na vyšetřování prezidenta Donalda Trumpa kvůli možnému sesazení z úřadu.

Etická komise Sněmovny reprezentantů ve středu oznámila, že tuto záležitost prošetří, protože nová pravidla, přijatá pod tlakem hnutí #MeToo proti sexuálnímu obtěžování, zakazují zákonodárcům milostná dobrodružství s podřízenými.

Ručník hozený do ringu?

Šéfka demokratů v Kongresu Nancy Pelosiová usoudila, že „chyba v úsudku” zabránila její kolegyni pokračovat v práci ve Sněmovně reprezentantů: „Musíme v Kongresu zajistit ovzduší integrity a důstojnosti.”

Naopak komentátorka listu Los Angeles Times Robin Abcarianová si myslí, že Hillová neměla hodit ručník do ringu: „Politici dělají mnohem horší věci a prochází jim to.” Čtyři zákonodárci sice během dvou posledních let odstoupili, ale stalo se tak poté, co byli obviněni ze sexuálního obtěžování, připomněla s tím, že proti tomu Hillová se jen zapletla do vztahů s oboustranným souhlasem.

„Katie nebyla vyšetřována. Není očerňována proto, že by někomu ublížila, ale jen proto, že je jiná,” zastal se kolegyně republikánský zákonodárce z Floridy Matt Gaetz.

Dvojí metr?

Odstoupení zákonodárkyně budí podle agentury AP otázky, zda se na ženy ve veřejném životě nekladou vyšší nároky než na muže. Sexuální skandály nejsou v americké politice žádnou novinkou, ale většinou se týkají mužů.

Jeden z kolegů Hillové v Kongresu, republikán Duncan Hunter z Kalifornie, se uchází o znovuzvolení, přestože je obviněn z využívání volebních fondů k financování romantických flirtů, poznamenala AP a dodala, že Hunter odolal výzvám k odstoupení i po svém obvinění, které označuje za politicky motivované.

Podle docentky Tiffany Barnesové z University of Kentucky její výzkum ukázal, že někteří voliči jsou kritičtější vůči ženám zapleteným do sexuálních skandálů. U voličů, kteří zastávají „nepřátelské sexistické postoje” a věří, že ženy pokročily ve společnosti příliš daleko, je méně pravděpodobné, že znovu zvolí kandidátku po sexuálním skandálu než muže se stejně pošramocenou pověstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám