Hlavní obsah

Žaloba na Trumpa jde do Senátu

Washington
Aktualizováno

Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů USA ve středu schválila předání ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa do Senátu, který se šéfem Bílého domu povede proces. Očekává se, že řízení, ve kterém senátoři Trumpa pravděpodobně osvobodí, začne příští týden v úterý. Sněmovna obžalovala prezidenta ze zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu. Trump obvinění, za která mu hrozí sesazení z funkce hlavy státu, odmítl jako politicky vykonstruovaná.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová oznámila sedm zástupců, kteří v Senátu povedou proces s Trumpem

Článek

Sněmovní rezoluci, jejíž součástí je předání žaloby do Senátu, podpořilo 228 kongresmanů, proti jich hlasovalo 193.

Sněmovna reprezentantů zvolila také ve středu tým zástupců, kteří budou v Senátu v procesu proti Trumpovi účinkovat. Sedmičlenný tým povede šéf sněmovního výboru pro tajné služby Adam Schiff, oznámila předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosiová.

„Sněmovna dostála své ústavní povinnosti. Senát se musí zachovat stejně,“ uvedl Schiff.

Toho prezident nazývá úskočným člověkem. Bílý dům v prohlášení uvedl, že Trump „neudělal nic špatného” a že „očekává plné očištění“.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Americký byznysmen ukrajinského původu Lev Parnas

Ve středu vyšly také najevo detaily ohledně materiálů, které demokraté získali před dvěma dny od právníka amerického byznysmena ukrajinského původu Lva Parnase. Jedná se o dopisy, telefonní záznamy, poznámky a záznamy na přenosných discích, které mají podporovat tvrzení, že Trump vyvíjel na Ukrajinu tlak ohledně vyšetřování jeho politického rivala Joea Bidena.

Parnas v jedné ručně psané poznámce podotkl, že jeho prostřednictvím žádal Trumpův právník Rudy Giuliani ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o schůzku a sháněl kompromitující materiál na Joea Bidena, který je jedním z pravděpodobných vyzyvatelů Trumpa při jeho pokusu obhájit letos ve volbách prezidentský mandát.

Sledování ambasadorky

Materiály také naznačují, že Parnas a Giuliani pracovali na odstranění bývalé ambasadorky USA na Ukrajině Marie Yovanovitchové z jejího postu. Výpisy z textových zpráv nastiňují, že byla sledována.

Parnas byl informován o jejím pohybu skrze zprávy z mobilu registrovaného na Roberta F. Hydea, což je republikánský kandidát do Kongresu, který dotoval Trumpovu prezidentskou kampaň.

„Mluvila se třemi lidmi. Její telefon je teď vypnutý, stejně jako počítač. Jakmile bude znovu v pohybu, dám vám vědět,“ stojí v jedné ze zpráv, která Parnasovi přišla.

Impeachment Trumpa schválila Sněmovna reprezentantů, všichni republikáni byli proti

Zahraniční

Právník podnikatele materiály poskytl ve snaze získat pro svého klienta audienci u zákonodárců, uvedla BBC. Jaký benefit by z toho Parnas měl mít, média nespecifikovala.

Parnas byl loni společně se svým obchodním partnerem Igorem Furmanem a dalšími dvěma lidmi obviněn z nelegálního financování Trumpovy volební kampaně.

Proces možná na několik týdnů

V úterý vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell prohlásil, že předpokládá zahájení procesu příští týden v úterý. Trump původně chtěl, aby senátoři žalobu ihned zamítli, což ale zákonodárci neudělají. Nyní se předpokládá, že proces potrvá možná i několik týdnů a skončí Trumpovým osvobozením.

Trump veškerá obvinění ohledně tlaku na Ukrajinu popírá a tvrdí, že se jedná o hon na čarodějnice.

Trump píše Pelosiové: Impeachment je šaráda, jsem obětí pokusu o převrat

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám