Hlavní obsah

Demokraté neskončí s tlakem na Trumpa, i když ustojí impeachment

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalého bezpečnostního poradce amerického prezidenta Johna Boltona chce před dolní komoru Kongresu předvolat předseda sněmovního právního výboru Jeremy Nadler. Řekl to ve středu, tedy v den, kdy se bude v Senátu hlasovat o odvolání prezidenta Donalda Trumpa a očekává se, že Trump proces impeachmentu ustojí. Demokraté však nemíní přestat v tlaku na něj.

Foto: Amanda Voisard, Reuters

Jeremy Nadler

Článek

Nadler sdělil, že definitivní rozhodnutí ještě neopadlo, ale že je pravděpodobné, že Sněmovna reprezentantů Boltona předvolá. Z rukopisu jeho knihy uniklo, že Donald Trump skutečně hrozil Ukrajině odepřením vojenské pomoci, pokud nezačne vyšetřovat bývalého viceprezidenta Joe Bidena, který má velkou šanci, že se v listopadových prezidentských volbách Trumpovi postaví.

Trump řekl svému poradci, že chtěl kvůli Bidenovi tlačit na Ukrajinu

Amerika

Myslím, že je to pravděpodobné,“ řekl Nadler televizi CNN s tím, že demokraté budou dále vyšetřovat Trumpovy činy. „Zaprvé si myslí, že když máte prezidenta, který se chová nezákonně, musíte to ukázat a posvítit si na to. Musíte chránit ústavu bez ohledu na politické důsledky. A za druhé, s tím, jak vycházejí najevo další a další nezákonnosti, tak předpokládám, že veřejnost pochopí, oč jde.”

Demokraté žádali, aby Bolton vypovídal už loni na podzim, ale nepředvolali ho. Bolton odmítl vypovídat, protože mu Bílý dům neschválil, aby svědčil v procesu impeachmentu. Demokraté zvažovali, že by ho k tomu mohli donutit, ale než by o tom soudy rozhodly, trvalo by to celé měsíce.

V lednu však Bolton oznámil, že by byl ochoten vypovídat před Senátem, pokud bude předvolán. Senátoři však zamítli předvolání svědků, protože demokraté nepřesvědčili dost republikánů, aby s tím souhlasili. O odvolání Trumpa se proto bude hlasovat už dneska.

Trump bude ve středu osvobozen. Senát v procesu s prezidentem odmítl předvolat svědky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám