Hlavní obsah

Delta je jedním z nejnakažlivějších respiračních virů, varují v USA

– Washington

Ředitelka amerických Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenskyová ve čtvrtek na poradě v Bílém domě varovala, že nastává další klíčový moment v pandemii, kvůli tomu, jak rychle se šíří po USA indická mutace koronaviru delta. Podle ní patří mezi nejnakažlivější respirační viry, napsal list The Guardian.

Foto: Reuters

Ředitelka CDC Rochelle Walenskyová před senátním výborem pro zdraví, vzdělání, práci a důchody

Článek

Walenskyová varovala, že se varianta koronaviru delta se po USA „nyní šíří s neuvěřitelnou efektivitou“. Zdůraznila, že ve srovnání s původním kmenem z počátku roku 2020 je tato varianta „mnohem agresivnější.

„Je to jeden nejnakažlivějších respiračních virů, které známe a které jsem viděla během své dvacetiletí kariéry,“ uvedla Walenskyová a varovala, že USA z toho nejsou venku.

„Jsme v dalším klíčovém momentu této pandemie, kdy zase přibývají případy a některé nemocnice v určitých oblastech už dosáhly své kapacity,“ varovala ředitelka CDC.

Situace je mnohem lepší než loni, kdy USA naplno zasáhla pandemie, takže mají vůbec nejvyšší počet obětí na světě, 610 000. Jenomže počet nových případů v posledních dvou týdnech rychle roste, a naopak očkování vázne, takže se nepodařilo splnil cíl prezidenta Joea Bidena, aby ke 4. červenci mělo alespoň jednu dávku 70 procent Američanů.

Virolog: Přeočkování nás nemine, britský postup je unáhlený

Koronavirus

Na variantu delta v USA nyní připadá přes 83 nově detekovaných nákaz, uvedl ředitel Národního institutu pro alergie a infekční choroby Anthony Fauci, který je také hlavním zdravotnickým poradcem amerického prezidenta.

Děti mladší 12 let se budou očkovat už začátkem podzimu, předpokládá Biden

Amerika

„Když se podíváte na sedmidenní nebo čtrnáctidenní průměry nových případů, tak jejich počet stoupl o 195 procent. Hospitalizace vzrostly od 46 procent a čtrnáctidenní průměr úmrtí o 42 procent,“ uvedl Fauci v rozhovoru pro stanici NPR a dodal: „to není směr, kterým bychom chtěli. Musíme to dělat mnohem lépe.“

Foto: Reuters

Hlavní zdravotnický poradce amerického prezidenta Anthony Fauci

I americký prezident Joe Bien nyní naléhá, aby se všichni očkovali, a zdůrazňuje, že rychle se šířící ohniska jsou ve státech a oblastech, kde je málo očkovaných. Týká se to například Nevady, Arkansasu, Missouri nebo Floridy.

Biden: Pandemie už je to jen pro neočkované

Amerika

Walenskyová však zatím nemíní upravit nošení roušek: „Plně očkovaní jsou chráněni před vážným průběhem nemoci.“ Podle ní by roušku měli nosit neočkovaní zejména v oblastech, kde se nyní nákaza šíří.

Reklama

Výběr článků

Načítám