Hlavní obsah

Dejte bin Ládinovi šanci na nápravu, vzkazuje Obamovi Kaddáfí

TRIPOLIS/WASHINGTON

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí pochválil Baracka Obamu za jeho plán uzavřít americké vězení na Guantánamu, zároveň ale novému prezidentovi Spojených států vzkázal, že by měl nejhledanějšímu teroristovi na světě Usámu bin Ládinovi dát šanci na nápravu. Podle Kaddáfího usiluje bin Ládin o "dialog", napsala ve čtvrtek agentura Reuters.

Článek

Kaddafí promluvil prostřednictvím satelitního přenosu ke studentům univerzity v Georgetownu. Posluchačům řekl, že Washington musí přehodnotit svůj přístup k bin Ládinovi, jenž je spojován s teroristickými útoky na New York a Washington 11. září 2001.

"Terorismus je trpaslík, ne obr. Usáma bin Ládin je člověkem, jenž by měl dostat šanci na nápravu," žádal libyjský vůdce. Nedal však najevo, že by měl o bin Ládinovi nějaké konkrétní informace týkající se jeho úmyslů či míst, kde se nachází.

"Možná bychom s ním měli navázat dialog a zjistit, proč se ubral tímto směrem," uvedl Kaddáfí a dodal, že hnutí Tálibán, proti kterému vedou USA ofenzívu v Afghánistánu, "není takové, jak bývá vykreslováno" a Spojené státy by měly přehodnotit svůj přístup i k němu.

Židé do "Isratiny" či na Aljašku

Kaddáfí v projevu také vyjádřil svůj názor na řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Podle něho by měl v oblasti vzniknout společný stát Izraelců a Palestinců.

Usáma bin Ládin

Narodil se v saúdskoarabském Rijádu v rodině bohatého stavitele s úzkými vazbami na saúdskou královskou rodinu. V rozhovoru pro televizní stanici Al Džazíra udal 10. březen 1957 jako datum svého narození.

Byl vychován devótním sunnitou. V 70. letech se poprvé setkal s radikálním učením Muslimského bratrstva. Podle některých zpráv vystudoval inženýrství, podle jiných školu nedokončil. Má také neformální vzdělání v islámské jurisdikci, náboženství v semináři nikdy formálně nestudoval.

Během sovětské invaze do Afghánistánu v 80. letech bin Ládin sponzoroval ozbrojený odpor muslimských mudžahidů. Zásadním se pro něj později stalo setkání s egyptským medikem Ajmánem Zaváhrím, jenž z domovské země uprchl před perzekucí. Zaváhrí se stává bin Ládinovým mentorem a bin Ládin sponzoruje řadu pumových útoků na západní a "zkorumpované muslimské" cíle.

Poté, co jej Saúdská Arábie v roce 1994 zbavila občanství, mu azyl poskytoval Súdán, Pákistán a Afghánistán. Po svržení afghánského vládního hnutí Tálibán Američany v roce 2001 bin Ládin, jehož USA považují za strůjce leteckých útoků na americké půdě v září 2001, uprchl do horské oblasti při pákistánsko-afghánské hranici. 

Téměř dva metry vysoký bin Ládin má údajně tři ženy a jednou se rozvedl. Podle různých zdrojů má 12 až 24 dětí.

"Mohli bychom ho nazývat Isratina," řekl Kaddáfí. Pokud Izraelci toto řešení neakceptují, mohou se podle libyjského vůdce přesunout například na Havaj, Aljašku nebo na některý ostrov v Tichomoří. "Mohou žít v míru na izolovaném místě," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám