Hlavní obsah

Další americké vojáky soudí za vraždy Iráčanů

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMP PENDLETON

Příslušníka americké námořní pěchoty uznal soud v kalifornském Pendletonu ve středu vinným z únosu iráckého civilisty a ze spiknutí při jeho zabití. Desátník Trent Thomas byl prvním z osmi amerických vojáků, kteří jsou souzeni za loňskou vraždu Hašíma Ibrahíma Awada. V dalším případu bylo vzneseno obvinění z vraždy proti dalším dvěma americkým vojákům.

Článek

Desátník Trent Thomas byl členem osmičlenné skupiny, která loni v dubnu podnikla akci proti vzbouřencům v irácké Hamdaníji a které velel seržant Lawrence G. Hutchins III. Když akce vyzněla do prázdna, Thomas vedl čtyřčlenný tým, který vnikl do domu dvaapadesátiletého Hašíma Ibrahíma Awada. Vyvlekli ho ven a zatáhli do příkopu. Hutchins ho zastřeli třemi ranami do hlavy. Dalších sedm střel vypálil Thomas. Vojáci pak na mrtvé tělo naaranžovali pušku a lopatu, aby to vypadalo, že šlo o vzbouřence, který se u silnice pokoušel nastražit nálož.

Thomas byl zproštěn obvinění z vraždy, krádeže a vniknutí do domu. Advokáti Thomase hájili, že jen plnil seržantovy rozkazy. Sám obviněný, který je nositelem Purpurového srdce, což je vysoké vojenské vyznamenání udílené za výjimečnou statečnost, už v předběžném řízení v únoru řekl: "Pane, když mi dá země rozkaz, splním ho." Tehdy přiznal svou vinu, ale po "zjevení" ji odvolal. Obhájci zdůrazňovali, že voják trpí traumaty z více než 25 explozí nastražených bomb, jež zažil při svém třetím nasazení v Iráku.

Thomasovi hrozí, že stráví ve vězení zbytek života. Jeho velitel seržant Hutchins a desátník Marshall L. Magincalda stanou před soudem příští týden. Zbylých pět členů jednotky stráví ve vězení od jednoho do osmi let. Dostali nižší trest výměnou za své přiznání.

Další procesy s americkými vojáky v Iráku

Další dva američtí vojáci byli ve středu obviněni z vraždy Iráčana v Kirkúku, kterou měli spáchat minulý měsíc. Podnětem byla zpráva o nevhodném jednání těchto vojáků, kterou vypracovali jejich spolubojovníci.

Pokračuje také proces s příslušníky námořní pěchoty, kteří zabíjeli nevinné Iráčany v Hadíse. Vojáci je postříleli ve svých domech. Soud doporučil jednoho z vojáků zprostit obvinění na základě forenzních důkazů a neshod ve výpovědí iráckých svědků. [více o případu]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám