Hlavní obsah

ČSA podaly trestní oznámení na Američana s TBC

PRAHA

České aerolinie podaly trestní oznámení na Američana, který se vzácnou formou tuberkulózy letěl 24. května z Prahy do Kanady. Oznámení se týká podezření ze spáchání trestného činu šíření nakažlivé choroby. Ve středu o tom informovala mluvčí aerolinií Daniela Hupáková.

Článek

Andrew Speaker měl od amerických úřadů zakázáno nastoupit do komerční transatlantické linky. Zákazu se ale vyhnul tím, že neletěl přímo do Spojených států, ale do kanadského Montrealu, odkud přejel autem do New Yorku. ČSA informaci o nakaženém pasažérovi obdržely od amerických úřadů. Letadlo bylo ihned po letu dezinfikováno.

Evropský úřad pro kontrolu nemocí rozeslal do jednotlivých zemí jména lidí, kteří s Američanem cestovali. Zdravotní kontrolu nyní podstupují ti, kteří seděli na sedadlech do čtyř řad před a za Američanem. V seznamu jsou i čtyři Češi.

Jednatřicetiletý atlantský právník Speaker, se rozhodl vydat na dlouhodobě plánovanou svatební cestu do Řecka i přesto, že mu bylo doporučeno, aby neodjížděl, a 12. května odletěl se snoubenkou z Atlanty do Evropy. Následně přelétal mezi několika evropskými státy a 24. května použil i dva lety ČSA - let OK 727 z Říma do Prahy a let OK 104 z Prahy do Montrealu. [celá zpráva]

Místní zdravotní úřady v USA, které prý právě chystaly soudní zákaz pro cestování nemocného, se to dozvěděly 14. května, ale z dosud nejasných důvodů to sdělily federálním úřadům až 17. května. Do Evropy dorazila informace ze Spojených států ještě později, do Řecka dokonce až po odletu nemocného z Evropy.

Speaker po návratu do USA uvedl, že do Evropy odletěl, protože mu lékaři sdělili, že není nakažlivý a nikdo mu nezakázal vycestovat. Všem, které ohrozil, se nicméně omluvil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám