Hlavní obsah

Covid drtí USA. Rekordní jsou počty nakažených, hospitalizovaných i mrtvých

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Washington

Spojené státy se potýkají s rekordním množstvím nově nakažených, mrtvých i hospitalizovaných. Experti varují, že Američany čeká těžká zima. Nákaza se v zemi se zhruba 328 miliony obyvatel prokázala už u více než 14 milionů lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké nemocnice bojují s návalem pacientů s koronaviremVideo: Reuters

 
Článek

Během čtvrtka v USA přibylo podle serveru worldometers 218 576 nově potvrzených případů, rekordní je i denní počet 2918 obětí. Jiné zdroje uvádějí o něco nižší čísla, ale vždy přes 217 000 nakažených a 2879 mrtvých.

Dosud byl nejčernějším dnem 21. duben, kdy zemřelo 2744 nakažených. Podle některých zdrojů padl rekord už ve středu, rozhodně byl ale pokořen ve čtvrtek.

Epidemie je v USA na vzestupu. Čtvrteční počet nových případů nákazy byl o dvanáct tisíc více než ve středu. Hranice 200 tisíc nových případů byla dosud překročena jen jednou, a to 20. listopadu.

Biden se nechá veřejně očkovat a požádá Američany, aby sto dní nosili roušky

Amerika

Rekordní je i počet aktuálně nakažených, kterých je skoro 5,7 milionu. Více než 100 tisíc lidí se léčí v nemocnicích. Ještě na začátku října bylo v USA něco přes tři miliony aktuálně nakažených, nyní je jich tedy skoro dvakrát tolik.

Pokračující nárůst nových případů však vyvolává obavy, že bude obětí přibývat, protože lidé umírají dva až tři týdny po zjištění nákazy. Černé prognózy uvádějí že během dvou měsíců může zemřít dalších 250 000 nakažených. Už nyní je v USA evidováno podle různých zdrojů 267 000 až 276 000 obětí.

100 tisíc hospitalizovaných

Počet hospitalizovaných v USA ve středu poprvé překročil hranici 100 tisíc, lidí v nemocnicích přibývá především v nejlidnatějších státech - v Kalifornii, na Floridě, v New Yorku a Texasu, ukazují data z webu The Covid Tracking Project. Na mnoha místech již začíná hrozit, že bude naplněna kapacita nemocnic, kterým většinou chybí personál.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom ve čtvrtek oznámil, že ve většině oblastí státu začnou brzy platit přísná karanténní opatření, kdy lidé budou moci jít ven jen na nákup potravin, k lékaři nebo pro jídlo k výdejnímu okénku. Nebudou povolené ani bohoslužby.

Pfizer nestíhá, do konce roku dodá jen polovinu slibovaných dávek vakcíny

Zahraniční

Restrikce mají platit pro regiony, kde bude na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích zbývat jen 15 procent kapacity. Podle Newsoma bude taková situace do konce týdne ve všech oblastech Kalifornii s výjimkou San Franciska, kde uzávěra začne podle předpokladů ve druhé polovině prosince.

Očkování potrvá

Zdravotničtí experti v poslední době opakovaně varují, že Spojené státy čekají těžké zimní měsíce a vyzývají Američany k dodržování hygienických opatření a omezování kontaktů.

Jejich rady ovšem neuposlechly miliony lidí, kteří se vydali za svými příbuznými při příležitosti Dne díkůvzdání, což podle odborníků povede v příštích dnech k dalšímu nárůstu počtu nových případů.

Američané slaví Den díkuvzdání. Odborníci se bojí covidové exploze

Amerika

Naději na zastavení nákazy představuje několik vakcín, které prokázaly účinnost v testech a musí nyní projít schvalovacím procesem amerických regulačních úřadů. Ani po jejich schválení ale nelze čekat rychlý efekt.

Expertka krizového štábu Bílého domu Deborah Birxová ve čtvrtek upozornila, že očkování všech Američanů s vyšším rizikem těžkého průběhu covidu-19 bude trvat přinejmenším týdny, pravděpodobně však měsíce.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Příslušník americké Národní gardy vykukuje ze stanu, kde se provádějí testy na koronavirus z auta.

Reklama

Výběr článků

Načítám