Hlavní obsah

Clintonová zvyšuje náskok před Trumpem

Washington

Na 13 procentních bodů zvýšila demokratka Hillary Clintonová svůj náskok před republikánem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadu utká o prezidentský post. Průzkum se přitom uskutečnil ještě před tím, než v úterý podpořil Clintonovou senátor Bernie Sandres, který s ní bojoval o nominaci do voleb za demokraty.

Foto: Mike Segar, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Bývalou ministryni zahraničí by nyní podpořilo podle průzkumu Reuters/Ipsos 46 procent respondentů a Trumpa 33 procent. Zbytek dotázaných by nepodpořil ani jednoho z nich.

V průzkumu zveřejněném minulý týden Clintonová nad Trumpem vedla jen o deset procentních bodů. Clintonová průzkumům veřejného mínění vévodí. Její popularitě se Trump přiblížil jen v květnu.

Hledá se viceprezident

V obou táborech mezitím pokračuje horečné hledání uchazeče o post viceprezidenta. Trump už oznámil, že svého kandidáta zveřejní do pátku. V minulosti se spekulovalo o penzionovaném generálovi Michaelovi Flynnovi, někdejším předsedovi americké Sněmovny reprezentantů Newtovi Gingrichovi, guvernérovi Indiany Mikovi Penceovi či guvernérovi New Jersey Chrisovi Christiem.

Podle agentury Reuters, která se odvolává na zdroj obeznámený s procesem výběru viceprezidenta, začala kampaň Hillary Clintonové prověřovat jako možného kandidáta na funkci zástupce hlavy státu jednašedesátiletého admirála ve výslužbě Jamese Stavridise, který v současnosti působí jako děkan právní a diplomatické školy na bostonské Tuftsově univerzitě. Clintonová se Stavridisem spolupracovala v době, kdy působila v čele amerického ministerstva zahraničí.

Podle dřívějších informací jsou ve hře také senátorka za stát Massachusetts a favoritka levicového křídla demokratů Elizabeth Warrenová, populární senátor za stát Virginie Tim Kaine a ministr bytové výstavby a rozvoje měst ve vládě Baracka Obamy Julian Castro.

Clintonová loví Sandersovy příznivce

Pro Clintonovou je klíčové získat hlasy voličů, kteří podporovali vermontského levicového senátora Bernieho Sanderse. Ten v úterý Clintonovou podpořil, ale jeho příznivci pro ni hlasovat zatím nemíní. Pokouší se proto mezi nimi lovit Donald Trump, i když zatím též bez úspěchu.

Získat je může pouze tak, že převezme do své politiky něco ze Sandersových požadavků, nebo dá větší prostor levicovému křídlu.

Anketa

Kdo by dostal váš hlas v amerických prezidentských volbách?
Hillary Clintonová
44 %
Donald Trump
56 %
Celkem hlasovalo 2553 čtenářů.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Reklama

Výběr článků

Načítám