Hlavní obsah

Clintonová vyhrála na Portoriku

SAN JUAN/NEW YORK

Senátorka Hillary Clintonová v neděli podle očekávání s vysokým náskokem vyhrála demokratické prezidentské primárky na Portoriku. Po sečtení výsledků z téměř všech obvodů získala převahu 36 procent hlasů. Ani toto vítězství v karibském státě volně přidruženém k USA ovšem zásadně nesnižuje výraznou ztrátu, kterou má na svého soupeře Baracka Obamu v celostátních součtech.

Foto: Gary Hershorn , Reuters

Americká senátorka Hillary Clintonová

Článek

Volby na Portoriku pouhé dva dny před posledními primárkami v Montaně a Jižní Dakotě následovaly po sobotním rozhodnutí Demokratické strany zkrátit výsledky sporných primárek na Floridě a v Michiganu na polovinu. Tento kompromis připravil Clintonovou o poslední možnost dohonit Obamu v počtu delegátů nominačního sjezdu, v němž má illinoiský senátor po nedělních primárkách stále náskok téměř 160 volitelů.

Krátce po volbách na Portoriku Obama své soupeřce poblahopřál a ocenil její veřejné služby a neúnavnou práci během kampaně. "Bude skvělým přínosem na cestě k listopadovým volbám... Jakékoli rozdíly, které mohou být mezi senátorkou Clintonovou a mnou, blednou ve srovnání s našimi (republikánskými) protivníky," řekl.

Clintonová ve vítězném projevu dala jasně najevo, že se v boji o nominaci nevzdává. "Pro naši kampaň hlasovalo více voličů než pro kteréhokoli jiného kandidáta v dosavadních prezidentských primárkách," prohlásila. Verdikt stranického výboru o primárkách na Floridě a v Michiganu veřejně nenapadla, pouze zopakovala, že volby neskončí, dokud některý z kandidátů nezíská většinu hlasů na sjezdu.

Senátora Obamu, který by se mohl stát prvním černošským prezidentem USA, dělí před volbami v Montaně a Jižní Dakotě od zisku nominace 49 delegátských hlasů. V úterních volbách je v sázce dohromady 31 volených delegátů, kteří se rozdělí mezi oba kandidáty podle poměru odevzdaných hlasů. Pokud se Obamovi podaří přesvědčit dostatek superdelegátů, tedy stranických funkcionářů a poslanců, kteří mohou na sjezdu hlasovat podle vlastního uvážení, mohl by příští týden oznámit nominační vítězství.

"Nebude-li to v úterý, myslím, že to bude velmi brzy," řekl v neděli Obamův mluvčí Robert Gibbs v televizi ABC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám