Hlavní obsah

Clintonová přiznala, že zápal plic podcenila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová přiznala, že podcenila zápal plic a neposlechla lékaře, kteří jí radili klid. Řekla to televizi CNN ve vůbec prvním rozhovoru od chvíle, kdy v neděli předčasně opustila pietní shromáždění a při odchodu ji museli zachytit osobní strážci.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová předčasně opouští pietní akt.

Článek

Přestože osmašedesátileté političce lékaři diagnostikovali zápal plic už v pátek a doporučovali jí pět dní klidu, Clintonová to odmítla. „Prostě jsem si nemyslela, že to bude tak náročné,” řekla o nemoci Clintonová, která se kála za to, že ignorovala „moudré rady” lékařů.

Její oslabené tělo pak v neděli nezvládlo stát v dusivém vedru na pietním shromáždění na počest obětí útoků z 11. září 2001. Odešla z něj o hodinu dříve a u přistaveného auta téměř zkolabovala a skoro upadla. Zachytili ji osobní strážci. [celá zpráva]

„Zatočila se mi hlava a na chvíli jsem ztratila rovnováhu, ale hned jak jsem se dostala do auta, když jsem si mohla sednout, zchladit se a napít se, okamžitě se mi udělalo lépe,” prohlásila v televizním rozhovoru.

Clintonová už zrušila naplánovanou cestu do Kalifornie, kde se měla setkat s dárci příspěvků na kampaň, a zřejmě zruší i další program. Voličům vzkázala, že bude zpátky „během několika příštích dní”.

Diagnózu měla zveřejnit dřív

Kritici vyčítají političce známé svou rezervovaností, že se o skutečnou diagnózu s veřejností podělila až pod tlakem okolností dva dny po jejím stanovení. [celá zpráva]

Pod palbou je i její tým, který s přiznáním zdravotních problémů také otálel a přiznal, že to mohl zvládnout lépe. Podle expertů to může ohrozit její vítězství v prezidentských volbách.  [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Její soupeř Donald Trump, který jí uprostřed vzájemných slovních půtek popřál brzké uzdravení, přislíbil, že brzy zveřejní své detailní zdravotní záznamy. Američané na ně přes opakované žádosti médií marně čekají už dlouhé týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám