Hlavní obsah

Clintonová připustila odpovědnost za smrt Američanů v Benghází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přijala svou odpovědnost za selhání při zabezpečení konzulátů v libyjském Benghází. Tam při útoku islámských radikálů zemřeli čtyři Američané včetně velvyslance.

Článek

Clintonová uvedla, že zajištění bezpečnosti amerických diplomatů v cizině je úkolem ministerstva zahraničí a ne Bílého domu: „Beru na sebe zodpovědnost. Já řídím ministerstvo s více než 60 000 lidmi na 275 místech po celém světě. Děláme všechno, abychom udrželi naše lidi v bezpečí, za což jsem primárně zodpovědná.

Clintonová se takto snaží ochránit prezidenta Baracka Obamu, který usiluje o znovuzvolení a v noci na středu bude v televizní diskusi s republikánským vyzývatelem Mittem Romneym. Ten už napadl viceprezidenta Joe Bidena, že vláda Bílý dům neinformovala o požadavcích na posílení bezpečnostních složek v Libyi.

Američané v Benghází opakovaně požadovali posílení bezpečnostních složek, ale nedočkali se ho. [celá zpráva]

Přestože se bezpečnostní situace zhoršovala, počet příslušníků amerických bezpečnostních složek v Libyi se snižoval.

Clintonová hájila oba nejvyšší představitele USA: „Prezident a viceprezident nemohou vědět o specifických rozhodnutích bezpečnostních expertů.“ Dodala, že se nyní soustředí na to, aby vrazi velvyslance byli dopadeni a souzeni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám