Hlavní obsah

Clintonová potřebuje v Pennsylvanii jasné vítězství, má ale méně peněz

CNN, BBC, aš, Novinky, Bloomberg, Fox News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Po měsíční pauze pokračují v úterý americké primárky, v nichž se stále ještě nerozhodlo o demokratickém kandidátovi podzimních prezidentských voleb. Hillary Clintonová se snaží zvrátit situaci. Do dalších bojů potřebuje jasné vítězství v Pennsylvanii nad Barackem Obamou, nezískala však tolik peněz na kampaň jako její rival.

Foto: Bradley Bower , Reuters

Barack Obama odpovídá na dotazy na mítinku v Readingu.

Článek

Clintonová získala zatím 1504 hlasy delegátů, zatímco Obama jich má 1645. I kdyby vyhrála v Pennsylvanii, tak Obamu nepředstihne, zlepší si však pozici před dalšími kláními. Situace je o to komplikovanější, že demokraté se o získané hlasy delegátů dělí podle počtu odevzdaných hlasů voličů v daném státě. Oba proto kladou velký důraz na předvolební kampaň.

Obama může utratit více peněz

Obama získal v březnu dvakrát tolik peněz než jeho rivalka, 41 miliónů dolarů. Clintoné přispěli dárci dvaceti milióny, oznámil její tým o víkendu. Celkově už Obama získal na kampaň 235 miliónů dolarů, v dubnu proto mohl vydat na kampaň 42 miliónů. Obama utratil velké množství peněz právě na svou propagaci před primárkami v Pennsylvanii, aby Clintonová příliš nesnížila jeho náskok. Jen za telemarketing vydal pět miliónů dolarů.

Vítězství Clintonové se v Pennsyslvanii podle průzkumů očekává, i když náskok před svým rivalem už nemá desetiprocentní. Clintonové se většinou daří lépe ve větších státech v místech, kde má silné zastoupení dělnická třída, jako je tomu právě v Pennsylvanii nebo v Ohiu.

Tvrdý boj o voliče

Oba nyní křižují Pennsylvanii ve snaze získat dosud nerozhodnuté voliče. Clintonová stále klade důraz na to, že na rozdíl od svého rivala její činy budou v souladu se slovy, která pronáší. Omluvila se za to, že o návštěvě Bosny říkala nepravdu, nepřistávala totiž pod palbou, ale hned dodala, že chyby dělají obě strany.

Hillary Clintonová se zdraví s příznivci.foto: ČTK/AP

V televizní diskusi působila podle komentátorů nejistě, nebyla ani schopna odpovědět na kritiku navrhovaného systému zdravotního pojištění, se kterou přišel Obamův tým. K útokům na něj Obama použil nejen televizní reklamu, ale také automaticky generovaných mailů a telefonátů.

Clintonová přesto před voliči tvrdí, že zatímco „Obama může vyhrát podzimní prezidentské volby, tým, který sestavuje ona, je vyhraje."

Demokratičtí voliči však podle posledních průzkumů dávají přednost Obamovi, ten má i větší šanci porazit Johna McCaina. Obama navíc zabodoval tím, že řekl v pennsylvánském Readingu: „V těchto volbách máte opravdu příležitost. Každý demokrat bude lepší než John McCain.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám