Hlavní obsah

Clinton hájil historku Hillary z Bosny dalšími nepravdami

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Američanů by jistě zapomněla na bajku demokratické kandidátky na úřad amerického prezidenta Hillary Clintonové. Newyorská senátorka tvrdila, že na ni v roce 1996 po příletu do bosenské Tuzly pálili ostřelovači, což se ukázalo být nepravdou. Nepřesnosti okolo historky se pokusil napravit Clintonové manžel Bill - dalšími nepřesnostmi.

Článek

"Pamatuji si, jak jsme přistávali pod palbou ostřelovačů. Na letišti mělo být něco jako uvítací ceremonie, ale místo toho jsme utíkali s přikrčenými hlavami do aut, abychom se dostali na naši základnu,“ prohlásila před časem Clintonová.

Své tvrzení musela vzít zpět poté, co televize CBS promítla záběry z příletu na bosenskou základnu, kde ji uvítala místní holčička. „Udělala jsem chybu,“ řekla Clintonová a mohlo být zapomenuto. Nebýt Billa Clinton, který o pár týdnů později historku oživil.

Clintonová v Tuzle v roce 1996

Americká média si na jednom z Clintonových vystoupení v rámci předvolební kampaně jeho ženy v Pensylvánii zgustla. Komentátoři se štiplavě ptají, zda Clinton vůbec svou ženu v Bílém domě chce, a jestli nepomáhá jejímu soupeři Baracku Obamovi.

„Hillary jednou pozdě v noci, když byla unavená, chybně popsala - za což se okamžitě mluvila, co se stalo v Bosně v roce 1995,“ řekl Clinton a dodal že i tehdejší bosenský prezident ji brání vzhledem k nebezpečí, které z okolí hrozilo. Do místa bylo příliš nebezpečné dostat se tradičními cestami a Hillary musela zůstat v obrněné části letadla, zatímco ostatní si museli pod sebe dát neprůstřelné vesty pro případ ostřelování, dodal Clinton.

„Proč to ale říkám? Říkám to proto, že nikdo neocenil, že Hillary byla první manželkou amerického prezidenta od druhé světové války, která navštívila válečnou zónu,“ dodal Clinton.

Osm nepřesností za minutu
Nepřesnosti, které Clinton během svého minutového výstupu učinil, vyčetl komentář stanice ABC:
1. Clintonová o příletu na základnu hovořila letos 17. března ráno.
2. Ve skutečnosti podala několik verzí příběhu, nikdy o nich ale nemluvila v noci, jak tvrdí Clinton.
3. Někdejší bosenský prezident Ejup Ganić netvrdil, že v okolních kopcích byli ostřelovači. V emailu novináři Eriku Janssonovi napsal: „Ostřelovače jsme neočekávali, i když jsme věřili, že na některých místech v kopcích jsou radikální Srbové, a já jsem se proto obával o celkovou bezpečnost.
4. Pasažéři letadla si podle pilota pod sebe nedávali vesty. „Nikdo pod mým dohledem nikdy nikoho neinstruoval, aby si na ně sedal,“ řekl plukovník ve výslužbě William Changoose.
5. Clintonová nepřiznala chybu okamžitě, ale až o 11 dní později.
6. Nikdy se neomluvila.
7. Její cesta se neuskutečnila v roce 1995, ale o rok později.
8. Válečnou zónu před ní navštívila Pat Nixonová, vietnamský Saigon navštívila v červenci 1969.

Reklama

Výběr článků

Načítám