Hlavní obsah

CIA přiznala zničení 92 kazet se záznamy z výslechů

Novinky, Tomáš Reiner
WASHINGTON

Americká Ústřední zpravodajská služba zničila téměř stovku kazet se záznamy z výslechů osob podezřelých z terorismu. Přiznali to vládní právníci. Služba přitom až dosud připouštěla zničení jen dvou kazet.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„CIA nyní může uvést počet 92 videokazet, které byly zničeny,“ uvádí se v dopise podepsaném státním prokurátorem Levem Dassinem. Přiznání následuje poté, co vládní úřad kvůli praktikám při výsleších zažalovalo Americké sdružení občanských svobod (ACLU).

Dopis soudci Alvinu Hellersteinovi datovaný 2. března uvádí, že CIA shromažďuje podrobnosti o nahrávkách a okolnostech jejich zničení a těch, kteří na nich byli zachyceni. „CIA zamýšlí poskytnout soudu co nejvíc požadovaných informací,“ uvedli zástupci úřadu s poukazem, že ovšem některé, jako jména agentů, mohou být tajné.

Podle právníka ACLU Amrita Singha dokazuje množství zničených kazet, že CIA hraje nekalou hru. „Dokazuje to, že se úřad systematicky snažil zatajovat důkazy o svých nelegálních výsleších, aby se vyhnul soudnímu postihu,“ uvedl.

Obamova vláda waterboarding nepřipouští

ACLU obviňuje CIA, že podezřelé při výsleších mučila, když nasadila například kontroverzní metodu tzv. waterboardingu, tedy simulace topení vyslýchaných.

Vyšetřování zničených kazet se dotýká také případu Francouze marockého původu Zacariase Moussaouiho, spolustrůjce teroristických útoků na USA z 11. září 2001. Žalobci nejprve tvrdili, že neexistují záznamy z jeho výslechů, později však přiznali, že dvě videokazety a jeden zvukový záznam byly zničeny.

Podobné to bylo v případu Abú Zubajdy, zástupce šéfa teroristické sítě al-Kajda Usámy bin Ládina. CIA argumentovala, že zničením záznamů chtěla chránit identitu svých agentů.

K tzv. waterboardingu se v pondělí vyjádřil americký ministr spravedlnosti Eric Holder. Řekl, že nová vláda prezidenta Baracka Obamy tuto techniku při výsleších nepřipouští.

Reklama

Výběr článků

Načítám