Hlavní obsah

CIA po válce dostala echo, že Hitler žije v Kolumbii

Washington

Nově odtajněné dokumenty CIA prokazují, že se američtí zpravodajci v 50. letech minulého století zabývali možností, že nacistický vůdce Adolf Hitler přežil válku a několik měsíců žil spolu s dalšími pohlaváry Třetí říše v Kolumbii. Na stopu americké agenty přivedl jistý Phillip Citroen, údajně bývalý esesman, který CIA tvrdil, že se setkal s mužem, jenž „silně připomínal Adolfa Hitlera a tvrdil, že jím je“.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím CIA

CIA

Článek

Citroen vypověděl, že se s oním mužem setkal v městě Tunja v departmentu Boyacá v centrální části Kolumbie. Agentovi ukázal fotku, na níž je s domnělým Hitlerem zachycen. Snímek ale byl tak špatné kvality, že nemohl být okopírován, konstatovala CIA ve zprávě se ve zprávě.

Mexický spisovatel a investigativní novinář José Cárdenas na Twitteru údajný snímek zveřejnil:

Informátor, jenž se s agentem CIA přátelil, tvrdil, že se to v německé komunitě v Tunje hemží někdejšími nacistickými pohlaváry, kteří zmiňovaného muže oslovují vůdče, zdraví ho hajlováním a prokazují mu bezmeznou úctu. „Citroen uvedl, že Hitler v lednu roku 1955 Kolumbii opustil a přesunul se do Argentiny,“ píše se dále v materiálu CIA.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler

Z odtajněné složky je patrné, že agenti CIA v Kolumbii informaci příliš nevěřili, předali ji ale na velitelství s poznámkou, že nejsou schopni pravost Citroenovy výpovědi ověřit.

Podle oficiální verze, k níž se kloní i historici, Hitler spolu se svou manželkou Evou Braunovou 30. dubna 1945 spáchal sebevraždu v berlínském bunkru ve chvíli, kdy už bylo jasné, že město padne do rukou spojenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám