Hlavní obsah

CIA platí telekomunikacím AT&T za přístup k datům

New York

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) platí ročně přes deset miliónů dolarů (200 miliónů Kč) druhému největšímu americkému telekomunikačnímu operátorovi AT&T za přístup k datům o telefonických hovorech mimo USA. Napsal to ve čtvrtek deník New York Times s odvoláním na nejmenované vládní činitele.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

AT podle listu spolupracuje se CIA na základě dohody, ne z nařízení soudu. Zpravodajská služba poskytuje operátorovi telefonní čísla lidí v zahraničí podezřelých z terorismu a AT se ve své rozsáhlé databázi snaží najít, s kým hovořili. Nejde přitom jen o data klientů společnosti, ale i dalších poskytovatelů, jejichž hovory AT zprostředkovává.

Podle zdrojů New York Times se většinou jedná o telefonáty cizinců s cizinci. Pokud je telefonující z USA, operátor jeho číslo prý zamaskuje.

AT zprávu nepotvrdila, ani nevyvrátila. Její mluvčí agentuře Reuters pouze sdělil, že veškeré předávání informací se děje v souladu se zákony Spojených států a dalších zemí. "Stejně jako další telefonní operátoři běžně účtujeme poplatky úřadům za poskytování informací," dodal mluvčí Mark Siegel.

CIA odmítla tuto spolupráci potvrdit. Její mluvčí Dean Boyd nicméně zdůraznil, že ke sbírání zpravodajských dat dochází v souladu se zákonem a že tato činnost podléhá rozsáhlé kontrole.

CIA a NSA se dublují

Podle New York Times dává odhalení tohoto programu CIA novou dimenzi debatám o sledování telefonické a internetové komunikace americkými tajnými službami po celém světě, které se zatím soustředily hlavně na aktivity Národní agentury pro bezpečnost (NSA).

Newyorský deník soudí, že program CIA "dubluje" činnost NSA. Nejmenovaný pracovník zpravodajských služeb ale považuje za logické, že CIA má vlastní program vyhledávání komunikace lidí v zahraničí podezřelých z terorismu. "Potřeba jednat bezodkladně se nejlépe realizuje, když má CIA vytvořené vlastní kapacity k zákonnému získávání důležitých zahraničních zpravodajských informací," uvedl zdroj New York Times.

Podle tiskové agentury DPA přišlo v nevhodný čas pro AT, která podle médií plánuje převzít konkurenčního telekomunikačního giganta Vodafone.

Reklama

Výběr článků

Načítám