Hlavní obsah

Cholera na Haiti má přes 500 obětí a po hurikánu Tomas se rychle šíří

Port-au-Prince

Cholera na Haiti si podle sdělení tamního ministerstva zdravotnictví vyžádala už 544 obětí. V nemocnicích je s ní léčeno přes 8000 lidí. Podle úterních informací BBC se epidemie, které propukla v říjnu na severu země, dostala už do hlavního města Port-Au-Prince. Situaci zhoršil hurikán Tomas, jehož silné deště vyvolaly povodně.

Článek

Cholera, které se šíří především znečištěnou vodou, se už objevila v polovině z deseti haitských provincií. Panují obavy, že je už i v hlavním městě ve slumu Cite Soleil, který ale ovládají gangy, a tak se tam dostane jen málo humanitárních pracovníkům, aby ověřili situaci a mohli rozdělovat tablety na vyčištění vody. Podle nich je ale v Port-au-Prince 120 lidí s podezřením na choleru, 114 z nich je z Cite Soleil.

Za poslední týden počet obětí cholery v zemi vrostl o více než sto lidí. Nemoc se nyní může podle lékařů a hygieniků prudce rozšířit kvůli záplavám způsobeným hurikánem Tomas. [celá zpráva] Ze břehů se vylila řeka Artibonite obtékající sever hlavního města. Ta se považuje za hlavní zdroj nákazy v metropoli. [celá zpráva]

Hurikán Tomas si v zemi vyžádal už 20 mrtvých, přičemž 11 osob je nezvěstných. Zničil také část stanových městeček v Port-au-Prince, kde stále přežívá 1,3 miliónů lidí, které připravilo o střechu nad hlavou zemětřesení v lednu letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám