Hlavní obsah

Chilští horníci si dávají při záchraně přednost

Novinky,
Santiago de Chile
Aktualizováno

Ve středu by se na povrch měli dostat chilští horníci, kteří jsou od 5. srpna uvězněni v kovodole. Nyní se sestavuje pořadí, ve kterém budou vyzvedáváni. Zatím si dávají přednost, uvedl ministr zdravotnictví Jaime Manalich, který s nimi jednal o pořadí, uvedla CNN.

Článek

„Víte, jaká byla jejich reakce? Reakce některých z nich? Ano, pane ministře, ale já chci jít jako poslední. A pak se ozval další, ne, poslední chci jít já. Na tom chci ilustrovat, že mezi nimi vládne duch solidarity a kamarádství,“ sdělil ministr, podle kterého jsou obdivuhodní.

„Není pochyb, že nám později povědí detaily, jakým čelili obtížím, ale udělalo na mě velký dojem, jak byli schopni zařídit, aby si udrželi ducha,“ řekl ještě.

Dodal ale, že nakonec o pořadí rozhodne především zdravotní stav uvězněných horníků. Někteří mají potíže se srdcem.

Zbývá dovyložit šachtu

Vyložení šachty ocelovými rourami, k čemuž se nakonec záchranáři rozhodli, má být dokončeno ještě v pondělí místního času, píše BBC.

"Neočekáváme žádné velké problémy," konstatoval chilský ministr důlního průmyslu Laurence Golborne. Doplnil, že tři ocelové roury jsou již na svém místě, zbývá jich ještě 15 až 16. „Prvních sto metrů bylo vyvložkováno," doplnil.

Ve středu začne postupné vytahování horníků. To potrvá asi dva dny, protože vyproštění každého i se spuštěním záchranné kapsle si vyžádá dvě hodiny.

Okamžitě je bude čekat vyšetření v nemocnici, kam je dopraví vrtulník. Ti, u nichž se hned po vytažení prokáže, že jsou v dobrém zdravotním stavu, se ještě před převozem budou moci přivítat s rodinou.

Záchranáři mezitím zkouší, jak bude akce probíhat. Cvičně spustili jednoho do podzemí v kleci, zkoušeli i následné vítání horníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám