Hlavní obsah

Chávezova nástupce Venezuelané vyberou v půlce dubna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelané budou volit nástupce zemřelého prezidenta Huga Cháveze 14. dubna. Termín voleb v sobotu vyhlásila Národní volební rada. Chávez zemřel v úterý na rakovinu, zemi od pátku vede zastupující prezident Nicolás Maduro. Ten je podle průzkumu také největším favoritem nadcházejících voleb.

Foto: Reuters

Úřadující venezuelský prezident Nicolás Maduro při pohřbu Huga Cháveze

Článek

Vládnoucí socialisté se střetávají s opozicí v ostrých slovních přestřelkách. Předvolební kampaň sice ještě oficiálně nezačala, Maduro ji už ale fakticky zahájil projevem na Chávezově pátečním pohřbu, kde se emotivně přihlásil k jeho odkazu a vyzval k odmítnutí nepřátel, kteří podle něj stáli za Chávezovou smrtí. Ty reprezentuje zjevně vedle USA také protichávezovská opozice.

Opozice v sobotu ohlásila, že svěří prezidentskou kandidaturu guvernérovi státu Miranda Henrique Caprilesovi, který stál proti Chávezovi již v říjnových prezidentských volbách.

Foto: Tomas Bravo, Reuters

Venezuelský opoziční předák Henrique Capriles

Capriles se již také zapojil do verbální kampaně. V den Chávezovy smrti sice volal po jednotě a klidu, již v pátek však nazval zastupujícího prezidenta bezostyšným lhářem, kterého do funkce nezvolili lidé. Podle posledního zveřejněného průzkumu je Maduro, který zatím dovedně láká truchlící masy na Chávezův kult, výrazným favoritem voleb.

Opozice vytrvale kritizuje vládu za porušování ústavy. Té se volební rada nedržela při vybírání termínu voleb, které by se v souladu s ústavou měly konat do 30 dnů od prezidentova úmrtí. V této lhůtě by však podle rady bylo složité volby připravit. "Do námi stanoveného data to zvládneme," prohlásila na tiskové konferenci předsedkyně rady Tibisay Lucenaová.

Zatímco Madura ve volbách patrně podpoří lidé z nižších sociálních vrstev, Capriles bude mít za sebou střední třídu. Jeho vítězství by vedle Spojených států, které mají kvůli Madurově útočné rétorice i vyhoštění dvou vojenských přidělenců důvody k obavám z Chávezova dědice, potěšilo zahraniční investory. Ti se zatím obávají politické nejistoty v zemi, která je významným exportérem ropy, a omezují investice.

Reklama

Související články

Ovlivní smrt Cháveze cenu ropy?

Venezuela přišla v úterý o svého dlouholetého vůdce, když zemřel prezident Hugo Chávez. Zemi nyní dočasně řídí druhý muž po Chávezovi, kterým je viceprezident...

Výběr článků

Načítám