Hlavní obsah

Chávez: chtěli mě svrhnout vojenským pučem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Ve Venezuele se chystalo ke státnímu převratu, který byl včas odvrácen. Alespoň to tvrdí prezident Hugo Chávez, podle něhož jeho svržení plánovali příslušníci Národní gardy ve spojení s někdejšími armádními důstojníky, kteří uprchli do Spojených států. Chávez to prohlásil ve státní televizi.

Foto: Jorge Silva , Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

„Zatkli jsme vojáky aktivní služby, kteří byli ve spojení s vojáky uprchlými do Spojených států,“ řekl Chávez s tím, že obě strany si vyměňovaly zprávy v rámci tzv. Operace nezávislost. Dvojice kapitánů Národní gardy, kteří měli monitorovat Chávezův pohyb, prý byla zatčena ve středu. Úřady údajně zabavily i množství zbraní.

„Snaží se infiltrovat prezidentský palác Miraflores, zasílají zprávy vojenským oddílům v některých státech, kde vládne opozice,“ dodal na adresu strůjců spiknutí prezident. Má se jednat o důstojníky, kteří stojí za dvěma bombovými útoky v Caracasu.

Ačkoliv Chávez důstojníky nejmenoval, zjevně poukazoval na poručíky Josého Antonia Colinu a Germana Rodolfa Varelu. Oba muži podíl na bombovém útoku proti španělské ambasádě a kolumbijskému konzulátu v únoru 2003 odmítají.

Dvojice patří ke skupině, která v říjnu 2002 půl roku po neúspěšném pokusu o Chávezovo svržení znovu veřejně v Caracasu vyzývala k prezidentově odstranění. Důstojníci později ze země uprchli od USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám