Hlavní obsah

Chávez byl převezen do tajné Castrovy podzemní nemocnice

Havana/Caracas
Aktualizováno

Venezuelský prezident Hugo Chávez, který je po čtvrté operaci rakoviny hospitalizován v kubánské metropoli, byl přemístěn do podzemního bunkru v centru Havany, kde je umístěna tajná privátní nemocnice kubánského vůdce Fidela Castra.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Důvodem převozu je údajně snaha zabránit dalším únikům informací o Chávezově kritickém zdravotním stavu a připravit případně nemocného politika k přepravě do Caracasu.

Transport Cháveze do Castrova podzemního bunkru pod Náměstím revoluce byl složitou bezpečnostní operací, uvedla televizní stanice, která vysílá ve španělštině pro hispánské obyvatele USA. Nemocnice byla vybudována pro případ naléhavých zdravotních komplikací Fidela Castra a sousedí s jeho osobním podzemním krytem.

Přestože Chávezovo zdraví se po sérii náročných operací podle venezuelské vlády zlepšuje, španělská média tvrdí opak. List ABC napsal, že prezident má vážné problémy se srdcem, počátkem ledna údajně upadl nakrátko do kómatu a několik dní opakovaně ztrácel vědomí.

Televize Univision tvrdí, že Chávez prodělal infarkt, ztratil na váze a má problémy s dýcháním. Jeho stav údajně nepřipouští, aby se objevil před televizními kamerami. Na veřejnosti se naposledy objevil v polovině prosince.

Inaugurace odložena

Venezuelské vedení má podle ABC zájem na tom, aby se Chávez co nejdřív ujal úřadu prezidenta. Po loňském volebním vítězství měl původně složit 10. ledna ve své vlasti prezidentskou přísahu. Nejvyšší soud mu ale vzhledem ke stavu jeho zdraví umožnil uspořádat inauguraci, až to pro něho bude možné.

Nyní se hledají cesty, jak nemocnou hlavu státu do Caracasu k inauguraci přepravit. Po ní by se mohl vrátit do Havany k dalšímu léčení, napsal list ABC.

Reklama

Výběr článků

Načítám