Hlavní obsah

Český turista zahynul v Chile

Novinky, Petr Jemelka, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Třiapadesátiletý český turista zahynul na jihu Chile v tamním národním parku Torres del Paine po pádu ze skály, uvedla chilská mutace televize CNN. K neštěstí mělo dojít v neděli odpoledne kolem 14:30. Příčnou smrti byl infarkt, uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Vodopád Salto Grande v chilském národním parku Torres del Paine

Článek

„Můžeme potvrdit smrt českého turisty v Chile. Pracovníky naší ambasády informoval zástupce cestovní kanceláře, s níž tam občan České republiky byl. Příčinou smrti byl infarkt, který způsobil následný pád do rokle. Dotyčný byl pojištěn a repatriace těla už byla zajištěna,“ řekla Novinkám mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Tragický skon v oblasti vodopádu Salto Grande popsal listu El Pingüino průvodce Hans Hechenleitner: „Viděl jsem ho spadnout z kopce. Padal dozadu s rukama u sebe. Dopadl hlavou na skálu. Měl metr osmdesát a vážil asi 120 kilogramů. Byla tam jeho žena, poskytla mu masáž srdce a dýchání z úst do úst.“

O záchranu se pokoušeli celkem čtyři lidé z turistické výpravy, kteří byli lékaři či sestry. Jak ale řekl průvodce, problémem bylo, že nikdo neměl defibrilátor.

Průvodcův bratr, který také viděl tragédii na vlastní oči, dodal: „Bylo to dramatické, protože po pádu umíral 40 minut. Nebyl tam žádný záchranný tým, který by se o něj postaral a zachránil mu život.“

Vedení parku se hájilo, že poskytuje jen první pomoc a že se spojilo s četníky přes satelitní telefon. Vrtulník ale nemohl přiletět. V době tragédie zesílil vítr a nedalo se odstartovat. Podle průvodce měl v nárazech rychlost 160 km/h.

Reklama

Výběr článků

Načítám