Hlavní obsah

Český chirurg transplantoval celý obličej ženě napadené šimpanzem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston
Aktualizováno

Tým českého chirurga Bohdana Pomahače v nemocnici v Bostonu provedl třetí úplnou transplantaci obličeje. Novou tvář získala Charla Nashová z amerického státu Connecticut, kterou před dvěma roky vážně zranil šimpanz její kamarádky.

Foto: Profimedia.cz

Český chirurg Bohdan Pomahač

Článek

Lékaři se také pokusili transplantovat Nashové obě ruce, které jí zvíře utrhlo, ale tělo pacientky je nepřijalo a musely být opět odejmuty, napsala v pátek agentura AP.

Podle nemocničních zdrojů provedli lékaři obě transplantace v květnu. Mluvčí pacientky John Orr prohlásil, že Nashová se potýkala s pooperačními komplikacemi a teprve nyní nabyla vědomí.

"Dostala zápal plic, selhávaly jí ledviny a měla problémy s prokrvením rukou," řekl Orr. Nashovou prý po operaci ještě neviděl, její bratr mu ale řekl, že žena ve tváři vypadá "fantasticky".

Foto: Profimedia.cz

Charla Nashová po napadení šimpanzem

Nashová je ve Spojených státech třetím člověkem, který podstoupil úplnou transplantaci obličeje. Všechny transplantace provedl Pomahačův lékařský tým.

Američan Dallas Wiens byl první osobou v USA, která podstoupila úplnou transplantaci obličeje. Novinářům řekl, že novou tvář vnímá jako svou vlastní. Pětadvacetiletý Wiens získal nový obličej v březnu.[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První Američan s transplantovaným obličejem se ukázal na veřejnostiVideo: Reuters

Bohdan Pomahač se narodil v Ostravě a vystudoval na lékařské fakultě Palackého univerzity v Olomouci. Do bostonské nemocnice, která patří řadu let mezi deset nejlepších nemocnic v USA, přišel na chirurgickou praxi v roce 1996.

Provedl v USA úplně první úplnou transplantaci obličeje.  Transplantovat obličej Nashové pro něj bylo velkou výzvou, což před časem řekl Právu: „Jde o funkčnost obličeje. To znamená, aby příjemci mohli dýchat, pít, jíst. V jejím případě si myslím je to navíc zajímavější tím, že slepý člověk vlastně používá ruce jako své oči."

Transplantace obličeje jeho tým provádí v rámci grantu amerického ministerstva obrany. Pentagon bostonské nemocnici věnoval 3,4 miliónu dolarů (57,6 miliónu korun) na výzkum transplantací, během kterého by měli lékaři dát nový obličej pěti lidem.

Pentagon má zájem o rozvoj transplantací obličeje. Už se podařilo vyvinout extrémně kvalitní neprůstřelný materiál na pokrytí těla, ale ruce a obličej tak dobře chráněny nejsou. Takže pak přes 90 procent vojáků, kteří utrpí v Afghánistánu zranění,  přežijí. Je ale je vysoké procento těch, co mají porušené končetiny a obličej. Asi devět set amerických vojáků je nyní bez některé končetiny,  poraněných obličejů je asi 200 až 300.

Oběť útoku šimpanze 

Nashovou v roce 2009 napadl a znetvořil 90kilogramový šimpanz, kterého její kamarádka chovala jako domácí zvíře. Šimpanz Nashové odtrhl z tváře nos, rty a oční víčka a navíc i obě ruce. Lékaři později museli ženě odebrat oči, které zvíře vážně poškodilo.[celá zpráva]

Z části stehna jí také udělali nový nos a jazyk, aby mohla mluvit.

Rodina Nashové nyní žaluje majitelku šimpanze a požaduje po ní odškodné 50 miliónů dolarů (840 miliónů korun). Zároveň zažalovala stát Connecticut za to, že úřady povolily chovat doma nebezpečné zvíře, a umožnily tak, aby k útoku vůbec došlo. Po státu příbuzní zraněné ženy požadují 150 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám