Hlavní obsah

Češi v Americe zahájili druhé kolo prezidentské volby

Washington

Čeští voliči na americkém kontinentu začali v předstihu hlasovat ve druhém kole prezidentských voleb. Jako první měli možnost volit od 14:00 místního času (17:00 SEČ) lidé na zastupitelských úřadech v Brazílii, a to stejně jako v prvním kole před dvěma týdny. Informoval o tom konzulární referent na generálním konzulátu v Sao Paulu Jan Havrlík. Volebními dny tam jsou 25. a 26. leden podobně jako na mnoha dalších zastupitelských úřadech Česka na západní polokouli.

Foto: ČTK

Volební místnost na ambasádě ve Washingtonu.

Článek

V Brazílii v prvním kole hlasovalo podle Českého statistického úřadu 41 lidí, což představovalo poloviční účast. Zájem tedy byl nižší než v prvních volbách před pěti lety.

Hlasovat již mohou také čeští občané v USA, v Argentině a v Chile. V USA před 14 dny hlasovalo 567 lidí (účast byla 48,3 procenta), v Argentině 22 lidí (21,4 procenta) a v Chile 40 voličů (78,4 procenta).

Následuje Austrálie

Volby pak budou pokračovat postupně podle časových pásem na úřadech v Austrálii, Asii, Africe a nakonec v Evropě. Hlasovat budou opět moci například i vojáci na základnách v Iráku a v Afghánistánu.

Volební místnosti mají být v zahraničí otevřeny podle ministerstva zahraničí na více než stovce míst podobně jako při říjnových sněmovních volbách.

K prvním prezidentským volbám se přihlásilo v cizině na 7 200 českých voličů, nyní jich je v seznamech zhruba 9 tisíc. Počet voličů se ale zvýší ještě o ty, kteří přijdou hlasovat s voličským průkazem. Před pěti lety v zahraničí v prvním kole hlasovalo asi 8 900 lidí, ve druhém 10 700 voličů. Letos v prvním kole celkově hlasovalo 12 463 voličů, což představovalo více než 73procentní účast.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám