Hlavní obsah

Carnajev půjde na smrt. U soudu litoval zmařených životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston
Aktualizováno

Trest smrti potvrdil ve středu soud v Bostonu pro 21letého Džochara Carnajeva, jednoho z útočníků na městský maratón před dvěma lety. Carnajev společně se svým bratrem Tamerlanem zavraždil tři lidi a víc než 260 dalších zranil. Později na útěku ještě zastřelili policistu.

Foto: Jane Flavell Collins, ČTK/AP

Džochar Carnajev na kresbě z loňského soudního přelíčení

Článek

„Když se zmíní vaše jméno, budou si lidé pamatovat zlo, které jste napáchal,“ prohlásil k odsouzenému soudce George O'Toole a dodal, že k tomu, aby vykonal takový zločin, musel Carnajev „zapomenout své vlastní lidství“.

Carnajev se před vynesením rozsudku znovu omluvil svým obětem i pozůstalým.

„Je mi líto životů, které jsem ukončil, utrpení, které jsem způsobil, a strašlivé škody, kterou jsem napáchal,“ řekl.

Dodal, že je vinen. „O tom není pochyb,“ prohlásil a také připomněl, že probíhá muslimský svatý měsíc ramadán, „měsíc, který proměňuje lidská srdce“.

Televize CNN uvedla, že někteří pozůstalí omluvu nepřijali, protože jí nevěří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuchy utrhaly zraněným lidem končetinyVideo: Reuters

Carnajev byl uznán vinným ve všech 30 bodech obžaloby. O nejvyšším trestu rozhodla dvanáctičlenná soudní porota už v květnu, teprve nyní byl verdikt oficiálně vyhlášen soudcem. Carnajevův život má ukončit smrticí injekce.

Ještě ale bude následovat odvolání, které je automatické u trestu smrti.

Kromě toho soudce Carnajevovi ve středu uložil také 19 doživotních trestů bez možnosti předčasného propuštění.

Bratři Carnajevovi odpálili v cílovém úseku bostonského maratonu v dubnu 2013 podomácku vyrobené bomby. Policii pak několik dní unikali. Staršího Tamerlana na útěku policisté zastřelili. Džochara posléze objevili ukrytého pod lodí u jednoho soukromého domu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry kamery vybavené termovizí, která pomohla odhalit podezřelého atentátníka z Bostonu Video: Reuters

Džocharovi obhájci pro svého klienta žádali doživotní trest, argumentovali, že Džochar nejednal zcela ze své vůle, protože byl pod vlivem svého staršího bratra. Soudní porota tento argument nepřijala.

V souvislosti s případem byli odsouzeni ještě čtyři známí bratrů Carnajevových. Tři Kazaši a jeden Američan dostali za lhaní vyšetřovatelům a maření vyšetřování tresty v délce jednoho roku až šesti let.

Reklama

Související články

Atentátník Carnajev se u soudu rozplakal

Bostonský atentátník Džochar Carnajev se během pondělního líčení u soudu rozplakal. Až dosud zcela chladně až netečně působící jednadvacetiletý mladík sáhl pro...

Útočníkovi z Bostonu je prý obětí líto

Džocharu Carnajevovi, který společně se svým bratrem Tamerlanem před dvěma lety při maratónu v Bostonu zabil tři lidi a víc než 260 dalších zranil, obětí...

Výběr článků

Načítám