Hlavní obsah

Bývalý dozorce z Osvětimi s československými kořeny zemřel

Někdejší dozorce z Osvětimi devětaosmdesátiletý Johann Breyer, původem ze Slovenska, zemřel v noci na středu ve Spojených státech. Byl vyšetřovaný pro podezření z podílu na vyvražďování Židů a soud ve Filadelfii rozhodl v úterý o jeho vydání do Německa. Bývalý člen nacistických oddílů SS ale zemřel dříve, než mohla verdikt soudu potvrdit či zamítnout americká vláda.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soudce v úterý vyhověl žádosti německých úřadů o jeho vydání k procesu, který měl rozhodnout o Breyerově účasti na vyvraždění nejméně 216 tisíc Židů ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka.

Vydání Breyera jako amerického občana však podléhalo ještě schválení americké vlády, která se k verdiktu soudu před jeho smrtí nestihla oficiálně vyjádřit.

Penzionovaný nástrojař, který do USA přišel v roce 1952 a poté získal americké občanství, připouštěl, že v Osvětimi za války sloužil, prý ale jen mimo samotný tábor a bez podílu na smrti tamních vězňů. Německo požádalo americké úřady o spolupráci loni poté, co po letech pátrání objevilo nové důkazy o jeho spojení s osvětimskými praktikami.

Breyer, známý též jako Jan Pavel Breuer, se narodil v roce 1925 ve slovenské obci Nová Lesná slovenskému otci a americké matce. Právě národnost jeho matky mu pomohla k tomu, že jej americké úřady po léta nedokázaly zbavit amerického občanství a vydat do Německa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám