Hlavní obsah

Bushovi se nelíbí škrty v rozpočtu na střely v Polsku

Novinky, Oldřich Danda, Právo, Novinky, ČTK, The International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush a jeho republikánští spolustraníci v Kongresu ve středu kritizovali rozhodnutí demokratických poslanců seškrtat výdaje na odpalovací zařízení pro deset raket, které USA chtějí umístit v Polsku v rámci plánovaného vybudování protiraketového štítu v Evropě. Omezení financí podpořil před týdnem branný výbor Sněmovny reprezentantů.

Článek

Bush prohlásil, že jeho vláda rozhodně nesouhlasí s rozhodnutím zredukovat částku 746 miliónů dolarů, požadovanou pro úřad raketové obrany Pentagonu. Tento obnos zahrnoval i finance na základnu v Polsku.

Republikánští zákonodárci jeho stanovisko podpořili. "Odkdy umožňujeme NATO rozhodovat, co je nejlepší pro Spojené státy?" ptal se Trent Franks v narážce na výzvy některých demokratů, aby americká protiraketová základna byla vystavěna v užší spolupráci s NATO.

Výbor Bushovi peníze dá, uzavře-li s Polskem dohodu do roka

Branný výbor dolní sněmovny uvedl, že Bushova vláda může opět o odmítnuté finance požádat, pokud Polsko uzavře s USA dohodu o umístění raket na svém území v příštím roce. Varšava s USA o záležitosti začala jednat, ale k závazné dohodě se obě strany ještě nedopracovaly. [celá zpráva]

Peníze zablokované Branným výborem Sněmovny reprezentantů [celá zpráva] mohou být ještě uvolněny v dalším legislativním procesu, až se otázkou bude zabývat celá Sněmovna reprezentantů a také Senát. Platnost konečného rozhodnutí Kongresu musí navíc podpisem stvrdit prezident.

Česko radar bez raket nechce

Náměstek českého ministra zahraničí Tomáš Pojar řekl ve středu deníku Právo, že pokud by se americká vláda kvůli nedostatku peněz rozhodla vybudovat pouze radar v Česku a od zřízení odpalovacích ramp v Polsku by upustila, nastal by pro českou vládu těžko řešitelný problém.

Radar i rakety jsou podle Pojara spojené nádoby a jedno bez druhého nemá pro Česko žádný smysl. "Jenom radar naší bezpečnost neřeší," řekl.

Reklama

Související články

Polsko chce o základně jednat jen s USA

Polský premiér Jaroslaw Kaczyňski nechce jednat o americké protiraketové základně v rámci NATO, ale pouze bilaterálně s USA. Uvedl to v úterý po zasedání...

Výběr článků

Načítám