Hlavní obsah

Bush žádal Američany o trpělivost s válkou v Iráku

MARTINSBURG

Americký prezident George Bush ve středu v projevu k výročí Dne nezávislosti obhajoval americkou vojenskou politiku v Iráku. Podle Bushe, který na vojenské základně v Martinsburgu hovořil před asi tisícem příslušníků Národní gardy Virginie a jejich rodinných příslušníků, si vítězství v Iráku vyžádá ještě "více trpělivosti, odvahy a obětí".

Článek

"Ať je bitva v Iráku sebetěžší, musíme ji vyhrát," uvedl Bush, který zároveň poděkoval všem vojákům sloužícím v zahraničí a jejich rodinám. Americký prezident dodal, že "všichni toužíme po dni", kdy v Iráku bude méně amerických vojáků, ale zopakoval, že nyní na snížení počtu vojáků v Iráku není vhodná doba.

Bush podle agentur hovořil před přátelsky naladěným publikem, které potleskem ocenilo prezidentovu zmínku o sesazení bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna, stejně jako zmínku o lednovém rozhodnutí vyslat do Iráku dalších 28 000 vojáků. "Je to těžký boj, ale nežádal bych vojáky, aby riskovali, kdyby tento boj nebyl nezbytným pro bezpečnost Spojených států," komentoval Bush více než čtyři roky trvající konflikt, který si vyžádal životy asi 3580 Američanů.

Bush také přirovnal boj amerických vojáků v Iráku za svobodu k historickému boji amerických kolonií za nezávislost. Během svého projevu přečetl článek z novin z roku 1777 o tom, jak probíhaly oslavy Dne nezávislosti ve Filadelfii. "Stále oslavujeme, a to je správné," dodal Bush.

Dnem nezávislosti, na jehož oslavu se Spojené státy mohutně připravovaly, si USA připomínají přijetí Prohlášení nezávislosti 4. července 1776 ve Filadelfii, jímž se 13 tehdejších kolonií vymanilo z područí britského krále a vytvořilo americkou unii. Prohlášení nezávislosti kromě jiného konstatovalo, že všichni lidé jsou si rovni a mají stejná práva. Tento dokument se pak stal vzorem pro řadu deklarací, jimiž svou nezávislost vyhlásily také další národy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám